Hegyi-Karabah

2021.11.23. 17:22

Háromoldalú találkozót tart Putyin, Aliyev és Pasinján

Háromoldalú találkozót tart november 26-án Szocsiban Vlagyimir Putyin orosz és Ilham Aliyev azeri elnök, valamint Nikol Pasinján örmény miniszterelnök, akik megvizsgálják a hegyi-karabahi térség stabilitásának megerősítését célzó lehetséges intézkedéseket – közölte kedden a Kreml sajtószolgálata.

A felek a tervek szerint áttekintik, hogy milyen mértékben sikerült megvalósítani azokat a megállapodásokat, amelyeket a három ország 2020. november 9-én és 2021. január 11-én kötött egymással, továbbá áttekintik a térségbeli stabilitás megerősítését és béke megteremtését célzó további lépéseket - áll a Kreml közleményében. A vezetők külön figyelmet fordítanak a kereskedelem, a gazdaság és a szállítás céljából folytatott kapcsolatok felélesztésére és fejlesztésére - teszik hozzá.

A Kreml szerint Putyin ezenkívül külön-külön is egyeztet Aliyevvel és Pasinjánnal.

Azerbajdzsán tavaly szeptemberben háborút indított az országtól 1991-ben egyoldalúan elszakadó, majd magát függetlennek nyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah enklávé és az örmények kezén lévő, környező azerbajdzsáni települések visszafoglalására. A Törökország által támogatott azeri hadseregnek jelentős területeket sikerült ellenőrzése alá vonnia a hathetes háborúban. A Baku győzelmével végződött összecsapásokban legalább 6500 ember vesztette életét.

A szemben álló felek tavaly november 9-én Vlagyimir Putyin orosz elnök közvetítésével tűzszüneti megállapodást írtak alá. Ennek részeként a térségbe orosz békefenntartókat telepítettek, de kisebb fegyveres összetűzések azóta is napirenden vannak. Novemberben újabb összecsapások törtek ki, amelyekben legkevesebb hét azeri és egy örmény katona életét vesztette.

Az orosz fővárosban január 11-én megállapodás született arról, hogy felélesztik a regionális kommunikációs csatornákat. Ennek érdekében a három ország miniszterelnök-helyettesi szintű munkacsoportot hozott létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában