Járvány

2021.11.11. 10:39

Bulgária segítséget kért az EU-tól a járványkezeléshez

A balkáni ország így aktiválta az uniós polgári védelmi mechanizmust – közölte szerdán az Európai Bizottság.

Ez az eljárás súlyos katasztrófák vagy humanitárius vészhelyzet esetén léptethető életbe, hogy az unió segítséget nyújthasson az érintett országoknak nemcsak Európában, hanem szerte a világon. Az uniós tagországokon kívül Észak-Macedónia, Izland, Montenegró, Norvégia, Szerbia és Törökország is részt vesz a polgári védelmi mechanizmusban.

Bulgária súlyos járványhullám kellős közepén van, a kórházak a teherbíró képességük határára kerültek. A hétnapos incidencia-mutató is emelkedett: százezer lakosra vetítve 415 a fertőzöttek száma.

Az uniós tagországok közül Bulgária áll a legrosszabbul a lakosság átoltottságát illetően, a felnőtt lakosság alig 24 százaléka esett át a teljes immunizáción.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem csütörtök hajnali összesítése szerint a közel hétmillió lakosú Bulgáriában a járvány kezdete óta 646 856 ember kapta el a fertőzést, és 25 754-en haltak bele a koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe. Az utóbbi 28 napban 115 ezren betegedtek meg és 3649 haláleset történt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában