Ország-világ

2021.11.14. 07:38

Az oltatlan szülők komoly kockázatot jelentenek a gyermekükre

Ha azonban az egész család védettséget szerzett, sokkal nagyobb az esélye annak, hogy a gyerek sem fog megbetegedni – hangsúlyozta Havasi Katalin.

(FILES) In this file photo taken on May 13, 2021 Aiden Arthurs receives the Pfizer-BioNTech Covid-19 Vaccine from Pharmacist Andrew Mac (R) at the Jewish Federation/JARC's offices in Bloomfield Hills, Michigan. - The United States on October 29, 2021 authorized the Pfizer Covid vaccine for children aged five-to-11 after a committee of experts found its benefits outweighed risks.

Forrás: AFP

Fotó: JEFF KOWALSKY

Egy amerikai tapasztalatokon alapuló tanulmány szerint a delta variánssal fertőzöttek közül, korosztálytól függetlenül, kétszer annyian kerülhetnek kórházba, mint korábban – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzetben a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, jelezve: a delta mutáns gyors és agresszív terjedése miatt a gyerekek is nagyobb számban fognak megbetegedni. Havasi Katalin kiemelte:

bár a gyerekek többsége gyorsan, kórházi ellátás nélkül gyógyul fel a betegségből, a súlyosbodó járványhelyzet következtében azonban a fertőzőosztályokon már hétről hétre emelkedik a számuk.

Szerencsére azonban a fertőzöttek többségének jelenleg enyhék a tünetei: a gyerekek esetében a betegség lefolyását főként hasmenés, hasfájás, fejfájás, hányinger és gyengeség jellemzi, és csak ezt követően említhető meg a köhögés és a nátha, ami ebben az időszakban bármilyen felső légúti megbetegedés tünete lehet – magyarázta.

Súlyos következmények

A szakember ugyanakkor figyelmeztetett: néhány héttel vagy hónappal a betegség átvészelése után – függetlenül attól, hogy a gyereknek enyhe vagy súlyos akut tünetei voltak – úgynevezett sokszervi gyulladás alakulhat ki, ami az amerikai statisztikák szerint a delta vírus variánsa után gyakrabban fordul elő. Elmondása szerint bár ez a fertőzés idehaza legfeljebb néhány tucat gyermeket érint, nagyon súlyos tünetekkel jár.

A sokszervi gyulladás következtében egyebek mellett a vese, a szív, az idegrendszer és a bélrendszer is feladja a működést, tehát egyszerre sok szervrendszer súlyos gyulladásos állapotba kerül. A tapasztalatok szerint azonban ettől a gyulladástól a koronavírus elleni védőoltás megvédi a gyermekeket. Emellett – hívta fel a figyelmet – a másik ilyen késői szövődmény a long Covid-szindróma, amely jelenleg több száz gyermeket érint Magyarországon.

A long Covid tünetei pedig – amelyek a gyerekek mindennapi életvitelét is képesek megnehezíteni – a betegség lefolyása után akár három hónappal később is jelentkezhetnek – mutatott rá.

Óriási a szülők felelőssége

Havasi Katalin továbbá arra is kitért, hogy a fiatalabb szülők többsége azt gondolja, hogy nincs szüksége az oltás felvételére, mert erős az immunrendszere, ugyanakkor feltehetően nem gondolja végig, hogy ezzel a döntéssel a gyermeke egészségét is befolyásolja – húzta alá. Elmondása szerint ugyanis azoknál a családoknál, ahol a szülők saját maguk sem veszik fel a védőoltást, az oltható korosztályba tartozó gyerekük sem szerez védettséget. Emellett – folytatta – ha a szülők, a családtagok vagy a gyerekeket gondozók nincsenek beoltva, az komoly kockázatot jelenthet a legkisebb, még oltatlan gyerekek számára, hiszen őket csak a környezetük tudja megvédeni. A szakember szerint tanulmányok is igazolják, hogy

ha az egész család védettséget szerzett, sokkal nagyobb az esélye annak is, hogy a gyerek nem fog megbetegedni.

Havasi Katalin emellett arra is figyelmeztetett, ha a társadalom átoltottsága nem ér el egy kiemelten magas szintet, addig a vírus mindig körözni fog a populációban, és minél tovább köröz, annál több új variáns fog megjelenni. Hangsúlyozta, ameddig a világ nagy része nem lesz beoltva, várhatóan újabb és újabb vírusvariánsok fognak megjelenni. A harmadik oltás kapcsán kiemelte: a magyar és a nemzetközi eredmények is azt mutatják, hogy az emlékeztető oltás felvétele után sokkal jobbak a védettségi eredmények, ami nem csak az idősebb korosztályok esetében igazolt.

Ráadásul immonológus körökben már annak a lehetősége is megfogalmazódott, hogy a harmadik oltás az alapimmunizálás része lehet

– magyarázta. A 18 éven alattiak esetében azonban még nincs szakmai állásfoglalás a harmadik dózis felvételéről – fűzte hozzá.

Év végén már olthatják az 5–11 éveseket

Arra a kérdésre, hogy még az idén kezdetét veheti-e az 5–11 évesek Pfizer-vakcinával történő oltása Magyarországon, az egyesület elnöke kifejtette: az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélye nélkül a nemzeti gyógyszerügynökségek ritkán engedélyeznek sürgősségi használatra készítményeket, a gyermekek esetében pedig mindenki fokozottan óvatos. A szakember ezért biztos benne, hogy idehaza is meg fogják várni az EMA döntését, amely az év végére várható. Havasi Katalin kiemelte, az amerikai tapasztalatok nagyon jók, a gyerekek védettsége magas szintű, jól reagálnak az oltásra, sőt az immunizálást követően kevesebb mellékhatás jelentkezik náluk, mint az idősebbeknél. Elmondása szerint tehát

év végére vagy 2022 elejére az 5–11 éves korosztály már oltható lesz, tavaszra pedig várhatóan az öt év alatti korcsoport oltási vizsgálatainak is meglesznek az eredményei, így az ő vakcinációjuk is szóba kerülhet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában