katasztrófa

2021.10.07. 07:53

Többen életüket vesztették egy pakisztáni földrengésben

Legalább húsz halottja és mintegy 300 sérültje van az 5,7-es erősségű földrengésnek, amely csütörtök hajnalban rázta meg a délnyugat-pakisztáni Beludzsisztán tartományt – közölte a pakisztáni katasztrófavédelmi hatóság.

Az első hivatalos közlésekben még csak negyven sérültről számoltak be. Több mint száz vályogház összeomlott, számos épület megrongálódott. A televíziós tudósításokban tátongó repedések, beomlott tetők és összedőlt falak láthatók.

A közösségi médián közölt beszámolók szerint a rengés következtében a házak megremegtek, a lámpatestek pedig kilengtek. A Geo televízióban mutatott térfigyelőkamerás felvételeken az látható, hogy az utcákon a járművek, teherautók megrázkódtak.

A mentők a romok között további áldozatok után kutatnak, néhány sérültet az utcán, mobiltelefonok fényénél ápoltak.

A helyi idő szerint hajnali 3 óra körül bekövetkezett rengés epicentruma 20 kilométer mélyen volt, körülbelül száz kilométerre az Afganisztánnal határos tartomány székhelyétől, Kvettától.

Nászir Naszri, a katasztrófavédelem helyi vezetője, az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, hogy sokan a leomlott épületek alatt rekedtek, s félő emiatt, hogy az áldozatok száma nőni fog.

A tartomány érintett körzeteit katasztrófa sújtotta területté nyilvánították.

Pakisztánban, amely egymásnak feszülő tektonikus lemezek felett fekszik, gyakoriak a földrengések. Nyolcvanhat éve, 1935-ben egy 7,7-es erősségű földrengés rázta meg Kvettát, amelyben 30-60 ezer ember lelte halálát, a város nagy része megsemmisült.

Tizenhat évvel ezelőtt, 2005-ben a fővárostól, Iszlámábádtól mintegy 95 km-re északkeletre bekövetkezett 7,6-os erősségű rengés mintegy 73 ezer ember halálát okozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában