halálos áldozatok

2021.10.14. 13:41

Orvlövész nyitott tüzet egy síita tüntetésen Bejrútban

Lövöldözésbe torkollott egy síita tüntetés csütörtökön Bejrútban, a libanoni hadseregből származó források szerint két ember meghalt, és többen megsebesültek.

Az incidens a Hezbollah befolyásos síita szervezetet támogatói és a vele szövetséges pártok tüntetésén történt, az igazságügyi palota közelében. Egyes beszámolók szerint a lövöldözés azzal kezdődött, hogy egy orvlövész tüzet nyitott egy épületből a tüntetőkre és a biztonságukat szavatoló katonákra. A tüntetők is fegyvert rántottak, válaszul tüzet nyitottak a támadóra. A lövöldözés úgy ért véget, hogy a katonák őrizetbe vették az orvlövészt.

Egyes hírügynökségi jelentések szerint robbanások is történtek. A helyi média élő felvételein lehetett látni, amint az emberek a csetepaté közepette fedezékbe menekülnek, mentőkocsik szirénázása hallatszik. A libanoni hadsereg közleményben megerősítette, hogy rálőttek az igazságügyi palota felé tartó tüntetőkre.

Nadzsib Mikati miniszterelnök nyugalomra intett, és követelte az erőszak felelőseinek letartóztatását.

A demonstrálók a tavalyi augusztusi bejrúti kikötői robbanás körülményeit vizsgáló bíró, Tarek Bitar ellen tüntettek, elfogultságát kifogásolva. Tavaly, 2020. augusztus 4-én a bejrúti kikötő raktáraiban szakszerűtlenül tárolt több mint 2700 tonna ammónium-nitrát robbanásában több mint 200 ember halt meg és Bejrút több negyede romba dőlt. Az áldozatok hozzátartozói és a károsultak közül sokan a hatalmon levő politikai osztályt vádolják korrupcióval és azokkal a mulasztásokkal, amelyek a robbanáshoz vezethettek.

Széles körű az elégedetlenség amiatt, hogy több mint egy év elteltével még mindig nem sikerült a felelősöket megnevezni. Kedden három hét alatt másodszor napolták el a robbanás ügyében folyó nyomozati eljárást, miután Tarek Bitar ellen két, kihallgatásra beidézett befolyásos politikus újabb panaszt nyújtott be. Egyikük, Ali Haszan Halil volt pénzügyminiszter ellen a bíró elfogatóparancsot is kiadott. A másik gyanúsított Gázi Zejter volt közfoglalkoztatási miniszter.

Szájed Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője hétfőn élesen bírálta Bitar bírót,

és a leváltását követelte arra hivatkozva, hogy részrehajló, és politikai indíttatásból hoz döntéseket.

Tarek Bitar több befolyásos libanoni politikust ki akar hallgatni azzal a gyanúval, hogy tudomásuk volt a kikötőben tárolt, felrobbant vegyi anyagokról, de semmit sem tettek a katasztrófa megakadályozásáért. Bitart szeptemberben három egykori miniszter már megpróbálta elmozdítani a posztjáról, de a fellebbviteli bíróság ezt elutasította.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában