Járvány

2021.10.06. 11:27

Guatemalában rátámadtak az oltással megbízott egészségügyiekre

Falusiak támadtak Guetamala középső részén a koronavírus elleni oltási kampánnyal megbízott egészségügyi dolgozókra – közölte kedden az ország egészségügyi minisztériuma.

A tárca tájékoztatása szerint a Maguilá nevű faluba érkező, mintegy tízfős csoport tagjait a helybeliek bántalmazták, több órán át fogva tartották, és csak a kiérkező rendőrök és önkormányzati vezetők rábeszélésére engedték el őket. Beszámolók szerint a lakosok az oltóanyagot is meg akarták semmisíteni, az ampullákat földhöz vágták vagy kövekkel zúzták szét. A helyi egészségügyi központ vezetője, Gabriel Sandoval újságíróknak arra panaszkodott, hogy az emberek közül sokan nem is hisznek a betegség létezésében.

A 18 milliós Guatemalában – amely Közép-Amerika legnépesebb országa – az oltási kampányt egészségügyi dolgozók végzik, akik sok esetben házról házra, a legtávolabbi régiókban gyalog kénytelenek járni. Több térségben azonban az emberek nem hajlandóak felvenni az oltást, egyesek vallási meggyőződésükre, mások innen-onnan hallott értesülésekre hivatkozva.

Guatemala lakosságának eddig csak mintegy 14 százaléka vette fel az oltás mindkét dózisát. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem keddi összesítése szerint az országban a világjárvány kezdete óta 569 440 ember kapta el a koronavírust, és 13 794-en haltak bele a vírus okozta Covid-19 szövődményeibe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában