Ostrom alatt áll Európa

2021.10.14. 09:25

Bakondi: bekerítették Európát a migránsok

A spanyol, az olasz és a balkáni útvonalon is érkeznek, miközben Fehéroroszország irányából megerősödött egy új útvonal is, amelyen hullámokban elérték már Németországot is.

Az illegális bevándorlók „bekerítették Európát”, a spanyol, az olasz és a balkáni útvonalon is érkeznek – jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója csütörtökön az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában.

Bakondi György azt mondta, Fehéroroszország irányából megerősödött egy új útvonal is, amelyen az érkezők hullámokban – Lengyelországon keresztül – elérték már Németországot is.

Hangsúlyozta: fontos, hogy minél hamarabb feltartóztassák az illegális bevándorlókat, ezért is küld Magyarország rendőröket Szerbiába, Szlovéniába és Észak-Macedóniába. A kontingensek célja, hogy segítsék az illegális migráció megállítását vagy legalább mérséklését azzal, hogy lassítják az áthaladást. Ezekben a küldetésekben évek óta több ezer magyar rendőr vessz részt, akik eddig 23 ezer embert fogtak el. Ez egy aktív, hasznos együttműködés, és újabb hasonló küldetések is napirendre kerülhetnek.

Kiemelte: fontos, hogy Magyarország az érintett országokkal együttműködjön az embercsempész hálózatok felderítésében és lehetőség szerinti felszámolásában is. Ha sikerül ezeknek a hálózatoknak a vezetőit büntető-igazságszolgáltatás alá vonni, akkor ezek a szervezetek szétesnek és az újjáépítésük nagyon időigényes – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy nagy az utánpótlás, folyamatosan indulnak el emberek Afrikából. Ezért is nagy jelentőségűek azok a tárgyalások, amelyeket a V4-országok – majd a magyar kormány külön is – az egyiptomi államfővel folytattak, hiszen 2016 óta egyetlen egy migránsokat szállító hajó sem indult el Egyiptomból, miközben Afrikából hatmillióan érkeztek oda – emelte ki. Ez fontos eleme az európai biztonsági láncnak, amit sok ország még nem ismert fel – fűzte hozzá Bakondi György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában