etióp polgárháború

2021.09.20. 17:43

Súlyos éhínség fenyeget az etiópiai Tigrében

Súlyos éhínség veszélyére figyelmeztetett hétfői, az észak-etiópiai Tigré tartományról szóló beszámolójában az AP amerikai hírügynökség, arra emlékeztetve, hogy az ENSZ korábban az évtized legszörnyűbb éhínségének nevezte az ott kialakult helyzetet. Addisz-Abeba a lázadókat okolja.

Hajelom Kebede, Tigré legfontosabb kórházának korábbi igazgatója körülbelül 50, kórházi ápolást igénylő gyermek képét osztotta meg a hírügynökséggel, és azt is elmondta, hogy nemrég riasztotta az ügyben az ország egészségügyi miniszterét is, aki azonban csupán annyit mondott, panaszát továbbítani fogja a miniszterelnöknek.

Hajelom hozzátette, hogy már alig van orvosságuk, június óta nem tudták kifizetni a dolgozóikat, és a tartomány mintegy hatmillió lakosa sok helyen még rosszabb körülmények közt kénytelen boldogulni.

A hírügynökségnek nyilatkozó egyik segélymunkás elmondta: Tigré több mint 20 kerületéből mindenhonnan tudnak éhezésbe belehaltakról. Hangsúlyozta, hogy

ha nem érkezik sürgősen megoldás, rengeteg embert veszítenek el élelmiszerhiány miatt.

Az etiópiai kormány júniusban olyan intézkedéseket hozott a forrongó szövetségi tartománnyal kapcsolatban, amelyeket az ENSZ gyakorlatilag a humanitárius segélyek blokádjának nevezett, Washington pedig felszólította Addisz-Abebát, hogy azonnal engedje be a segélyszállítmányokat Tigrébe.

Az AP értesülései szerint több mint

350 ezer tonna élelmiszert szállítottak Etiópiába, ám ebből csak elenyészően kevés jutott el Tigrébe,

ahol egyébként – jegyzi meg a hírügynökség – továbbra sem álltak helyre a telekommunikációs csatornák, és a bankrendszer sem működik.

Abij Ahmed etiópiai miniszterelnök tagadta, hogy Tigrét éhínség fenyegetné, és a lázadókat tette felelőssé a nehézségekért, illetve azt vetette a humanitárius szervezetek szemére, hogy fegyverrel segítik a kormány ellen harcoló csoportokat. Billen Szejjúm kormányszóvivő nemrégiben leszögezte: a kormányerők csökkentették a Tigrébe vezető ellenőrzőpontok számát, megkönnyítendő a segélyszállítmányok bejutását a tartományba.

Tigrében tavaly november óta dúlnak harcok a kormányerők és az etnikai alapon szerveződött Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) fegyveresei között. A harcokban és légicsapásokban ezrek vesztették életüket, kétmillióan menekültek el otthonukból, és súlyos humanitárius válság alakult ki, mert a régióba nem engedték be a segélyszervezeteket.

Addisz-Abeba júniusban tűzszünetet jelentett be, miután a felkelők elfoglalták Tigré székhelyét, Mekelét és a terület nagy részét. A fegyvernyugvást azonban a felkelők elutasították, az összecsapások pedig átterjedtek a szomszédos régiókra is.

Az Egyesült Államok nemzetközi fejlesztési ügynökségének (USAID) vezetője, Samantha Power augusztus közepén Addisz-Abebát tette felelőssé a segélyek visszatartásáért, az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA) pedig, szintén augusztusban, jelezte, hogy nem tud segélyszállítmányokat küldeni a tartományba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában