nem kell maszk mindenhol

2021.09.06. 19:32

Horvátországban a tavalyinál enyhébb járványügyi szabályok mellett kezdődött meg a tanév

Mintegy 460 ezer diák, köztük 37 ezer elsős számára – írta a Jutarnji List című horvát napilap hétfőn.

Radovan Fuchs oktatási miniszter a tanévnyitón egy zárai általános iskolában kívánt sok szerencsét a diákoknak, a pedagógusoknak és az igazgatóknak az iskolakezdéshez. Külön kiemelte az elsősöket, akik most először ülhettek be az iskolapadokba, és egyben aggodalmának is hangot adott amiatt, hogy folytatódik a trend, miszerint évről évre kevesebb gyerek iratkozik be az iskolákba.

Reményének adott a hangot, hogy ez az iskolaév járványügyi szempontból kedvezőbb lesz, mint az előző.

A miniszter arról is beszélt, hogy ebben a tanévben enyhébbek lesznek a korlátozások, mint tavaly voltak. Csak ötödik osztálytól kell maszkot hordani a diákoknak, és csak ott, ahol nem lehet betartani a 1,5 méteres távolságot.

A közös helyiségekben ugyanakkor viselni kell – hangsúlyozta. Mindazonáltal hozzátette: azok a tanárok, akik be vannak oltva, nem kell, hogy maszkban adjanak elő az órákon, az oltatlanoknak azonban kötelező.

Az elmúlt 24 órában 184 új esetet azonosítottak, így a járvány kezdete óta a SARS-CoV-2 koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 378 ezret. A vírus okozta Covid-19 betegségben az elmúlt napon öt beteg halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8375-re emelkedett. Kórházban 469 beteget ápolnak, 59-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 741 244-en kaptak védőoltást – a jogosultak 42,9, a felnőtt lakosság 51,5 százaléka -, közülük 1 630 465-en már a második adagot is.

A szomszédos Szlovéniában hétfőre 234 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki. A vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben az elmúlt napon egy beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 217-en vannak kórházban, 45-en intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 1 002 204-en kaptak védőoltást, közülük 915 996-an már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 48, illetve 43 százaléka.

Az országban hétfőtől életbe lépett az a rendelet, amely szerint minden olyan személynek rendelkeznie kell oltási vagy gyógyultsági igazolással, illetve negatív teszttel, aki közvetlen kapcsolatba lép más személyekkel, olyan intézményben dolgozik vagy olyan tevékenységet folytat, ahol fennáll a vírus terjedésének veszélye. Ilyen az egészségügy, az oktatás, a szociális ellátás, a kiskereskedelem, a különböző szolgáltatások, a kulturális és vallási tevékenyégek és a sport is. Kivételt képez a sürgősségi ellátás, a béke és a közrend fenntartása, valamint a katasztrófavédelem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában