Demográfiai csúcs: a családnak nincs alternatívája

A családnak nincs alternatívája – jelentette ki a családokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson mondott zárszavában.

Budapest, 2021. szeptember 24. Novák Katalin családokért felelõs tárca nélküli miniszter (k) beszél, mellette Ekler Gergely moderátor, családokért felelõs stratégiai államtitkár (b) és Milan Krajniak szlovák munkaügyi, szociális és családügyi miniszter a Jó gyakorlatok a demográfia és a családpolitika területén címû panelbeszélgetésen a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban 2021. szeptember 24-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Novák Katalin a Várkert Bazárban megrendezett nemzetközi konferencián hangsúlyozta: a kétnapos csúcstalálkozón arra jutottak, hogy a családnak nincs alternatívája. A miniszter tíz pontba szedett megállapításai közül többek között azt emelte ki: a nyugati világ legnagyobb problémája, hogy nem születik elég gyermek. Nincs fenntartható fejlődés gyermekvállalás nélkül.

Novák Katalin egyúttal a hagyományos értékek melletti határozott kiállást, valamint olyan döntések meghozatalát sürgette, amelyek valóban támogatják a gyermekvállalást, családalapítást.

– Ha nem vagyunk határozottak, ha nem látszik rajtunk az elszántság (.), akkor elveszítjük azokat az értékeinket, amiket olyan fontosnak tartunk – fogalmazott Novák Katalin. A konferencia fontosságáról szólva a miniszter úgy vélte: kellenek a hasonló alkalmak, amikor tudunk beszélgetni, közösen gondolkodni.

– Egyre többen vagyunk

– jelentette ki a miniszter arra is utalva, hogy az idei csúcson nyolc európai uniós tagállam magas szintű kormányzati képviselői vettek részt.

– Nyolc tagállam a huszonhétből, ez nem egy olyan rossz arány – értékelt Novák Katalin.

– 2015-ben egyedül voltunk és most vagyunk nyolcan.

Ha így haladunk, 2030-ra eljuthatunk odáig, hogy az EU-s tagállamok többsége családpárti erő lesz

– hangoztatta, majd kiemelte: mi mindenesetre ezért fogunk dolgozni.

https://www.facebook.com/csaladesifjusag/photos/a.646993832066519/4125699120862622/?type=3

Novák Katalin megállapításainak hetedik pontjában annak fontosságáról beszélt, hogy a konferencián elhangzott inspiráló gondolatokat, izgalmas okfejtéseket akciókra, tettekre kellene átfordítani. Az előadókat méltatva kitért arra is, hogy olyan civil aktivisták, gondolkodók és értelmiségiek vettek részt a csúcson, akik nemcsak gondolkodnak, hanem cselekednek is.

A miniszter összegzésének nyolcadik pontjaként úgy fogalmazott: Magyarország gazdag ország, nincs más dolgunk, mint a reflektort odairányítani azokra a kincsekre, amelyekkel rendelkezünk.

Novák Katalin azt is kiemelte: elutasítjuk azt a logikát, hogy a világ gyarmattartókra és gyarmatokra van felosztva, és semmilyen körülmények között sem fogunk gyarmattá, ideológiai gyarmattá válni és

nem akarunk az ideológiai gyarmatok és gyarmattartók táborába tartozni.

A miniszter szavai zárásaként azt mondta: szükségük van legalább még egy kormányzati ciklusra, mivel ha az ország letért a határozottan, rendíthetetlenül családközpontú kormányzati logikáról, akkor egy pillanat alatt lehet lerombolni mindent. Egyúttal rögzítette: a gyermekvállalással kapcsolatos döntés nem egy, két vagy három ciklusra, hanem egész élethosszra meghozott döntés.

– Amikor ezt a döntést meghozzák a fiatalok, akkor biztonságban kell, hogy érezzék magukat – jelentette ki Novák Katalin.

Borítókép: Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter (középen) a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában