Ország-világ

2021.08.02. 07:06

Szennyesei árulták el Oszama bin Ládent

Mosott ruháinak is komoly szerepe volt abban, hogy az al-Kaida terrorszervezet vezetőjét végül megtalálták – írta Oszama bin Láden felemelkedése és bukása című, most megjelent könyvében Peter Bergen, a CNN korábbi nemzetbiztonsági elemzője, aki annak idején interjút is készített a hírhedt terroristával.

Pakistani security personnel conduct demolition works on the compound where Al-Qaeda chief Osama bin Laden was slain last year in the northwestern town of Abbottabad on February 26, 2012. Pakistani security forces were on February 26 demolishing the compound in the garrison town of Abbottabad where Osama bin Laden was killed in a covert US raid in May. AFP PHOTO / AAMIR QURESHI (Photo by AAMIR QURESHI / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AAMIR QURESHI

A The New York Post által is szemlézett műből kiderül, hogy Oszama bin Láden követendőnek tartotta, hogy egy férfinak több felesége legyen, ő maga pedig potencianövelő szirupokat ivott, és a szakállát is festette – írja a Magyar Nemzet. A 9/11-es támadások után viszont bujkálni kényszerült, ami a családot is szétszakította, ezért megbízta testőrét, hogy találjon mindannyiuk számára biztonságos búvóhelyet. Így építették fel ötvenezer dollárból a pakisztáni Abbottábád városában azt a lakóházat, ahol 2005-től a terrorvezér és családja is meghúzta magát.

A rejteket szinte soha nem hagyták el, a házban telefont és internetet tilos volt használni, minden ügyüket más intézte helyettük.

Csakhogy a testőr végül mégis óvatlannak bizonyult, 2010-ben egy pakisztáni informátor azonosította, autóját pedig később követték az abbottábádi búvóhelyig. A könyv érdekes részleteket közöl az ezután következő megfigyelésről. Az amerikai hírszerzőknek azonnal feltűnt például, hogy a háromemeletes épületet – első két szintjén négy hálószobával és saját fürdővel, az emeleten volt Oszama bin Láden külön lakosztálya – óriási betonkerítés vette körül, még a felső szinten az erkélyt is vastag falak védték, viszont alig volt néhány ablaka a háznak.

Gyanús lett az is, hogy miközben egy ilyen házban nyilvánvalóan tehetősek éltek, sem telefon, sem internet nem volt bevezetve, a szemetet pedig mindig gondosan elégették.

Fiatal fiúk krikettel játszanak a bontási munkák mellett azon a területen, ahol Oszama bin Ladent, az Al-Kaida vezetőjét megölték Abbottabad északnyugati városában
Fotó: AAMIR QURESHI / AFP

A végső nyom viszont a mosás volt. A házban akkor már ott lakott Oszama bin Láden három felesége, nyolc legfiatalabb gyermeke és négy unokája, akiknek a mosott ruháit a szabadban teregették ki. Csakhogy a rengeteg ruha sehogy nem illett a testőr kevésbé népes családjához, aki elméletileg ott élt. Habár Oszama bin Ládent soha nem sikerült lefotózni vagy hangját rögzíteni abbottábádi rejtekhelyén, a fenti – és természetesen sok másik – bizonyíték ismeretében ezután Barack Obama akkori amerikai elnök elrendelte az akciót a terrorista likvidálására.

Feszült figyelemmel követi Oszama bin Laden afganisztáni likvidálását 2011-ben Barack Obama akkori elnök, oldalán Hillary Clinton akkori külügyminiszterrel és alelnökével, Joe Bidennel. A háttérben világoskék ingben Antony Blinken is feltűnik
Fotó: Pete Sousa / White House

Borítókép: bontják Oszama bin Láden egykori házát

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában