Ország-világ

2021.08.28. 08:15

Légitámadásban vágott vissza az amerikai hadsereg az Iszlám Államnak

Az amerikai hadsereg közölte szombaton, hogy visszavágott az Iszlám Államnak, légitámadásban megölve a terrorszervezet egyik tagját Afganisztánban, kevesebb mint 48 órával a kabuli repülőtérnél elkövetett, a szervezet által vállalt robbantás után, amelyben 13 amerikai katona és 169 afgán vesztette életét.

WASHINGTON, DC, USA - AUGUST 27: Security forces stand guard as Afghan refugees evacuated from Kabul, arrive in Washington Dulles International Airport in Washington, DC, United States on August 27, 2021. Evacuation process of Afghan refugees is still continue. Yasin Ozturk / Anadolu Agency (Photo by Yasin Ozturk / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Forrás: AFP / Anadolu Agency

Fotó: Yasin Ozturk

A hadsereg közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányító parancsnokság (Centcom) közlése szerint

az amerikai erők halálos dróncsapást mértek a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban az Iszlám Állam egyik tagjára,

aki vélhetően részt vett az amerikai erők ellen Kabulban elkövetett támadások tervezésében. William Urban szóvivő azt mondta, nem tudnak civil áldozatokról.

Egy neve elhallgatását kérő védelmi tisztségviselő az AP amerikai hírügynökséggel közölte: a dróncsapást Lloyd Austin védelmi miniszter rendelte el és Joe Biden elnök hagyta jóvá.

Egy szintén a neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő az AP-nek elmondta:

a merényletben használt robbanómellény több mint 11 kilogrammnyi robbanószert tartalmazott, miközben az öngyilkos merényleteknél általában 2-4 kilónyi robbanószert használnak fel.

Nem tudni, hogy a célszemélynek köze volt-e konkrétan ahhoz a csütörtöki öngyilkos merénylethez, amelyet a kabuli repülőtér egyik kapuja közelében követtek el, ahol afgánok ezrei próbáltak elkeseredetten bejutni, hogy őket is evakuálják a tálibok által váratlan gyorsasággal elfoglalt országból. Amerikai médiumok, köztük a Bloomberg hírügynökség különböző forrásokra hivatkozva azonban arról számolt be, hogy a megölt dzsihadista jövőbeni támadások kitervelésében volt érintett, de nem volt közvetlenül a kabuli repülőtérnél elkövetett merénylethez köthető.

A légicsapás beváltotta Biden csütörtöki fogadalmát, amikor azt mondta, hogy a támadás elkövetői nem tudnak majd elrejtőzni. „Le fogunk vadászni titeket, és fizetni fogtok ezért” – mondta. A Pentagon vezetői pénteken újságíróknak azt mondták, hogy felkészültek bármilyen megtorló akcióra, amelyet az elnök elrendel. „Jelenleg is vannak lehetőségeink” – mondta Hank Taylor vezérőrnagy, a vezérkari főnökök egyesített bizottságából.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője közölte:

Bident pénteken figyelmeztették újabb támadás veszélyére a következő napokban a kabuli repülőtérnél,

mindazonáltal – mint mondta – minden védelmi intézkedést megtesznek a repülőtéren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában