fejlődés

2021.08.08. 14:58

Kubában engedélyezték a kis- és közepes vállalkozásokat

Miguel Díaz-Canel kubai elnök szombaton a Twitteren jelentette be, hogy a szocialista ország államtanácsa elfogadta a legfeljebb száz munkavállalót foglalkoztató vállalkozások alapításáról és vezetéséről szóló törvényt.

„Továbbra is határozott lépéseket teszünk a kubai gazdasági modell korszerűsítésére” – írta Díaz-Canel mikroblogján.

A karibi szigetország gazdaságát erősen megviselték az évtizedek óta hatályban lévő amerikai szankciók és a turisztikai ágazat összeomlása a koronavírus-járvány nyomán. A nehézségeket tovább fokozza, hogy a baráti Venezuela sem tud segítséget nyújtani, hiszen a caracasi vezetés szintén súlyos politikai és gazdasági válsággal kénytelen megbirkózni.

Kuba hiányt szenved élelmiszerben és gyógyszerekben is. Mindemellett az utóbbi időben jelentősen megnőtt a koronavírussal fertőzöttek száma.

Július 11-én spontán tüntetések törtek ki az ország számos pontján. Az évtizedek óta példátlan tiltakozási hullám során több ezren vonultak utcára az elnyomás és a nélkülözés ellen tiltakozva.

A kubai kormány a tiltakozásokat erőszakos zavargásoknak minősítette, amelyet Havanna szerint az Egyesült Államok szít, hogy megossza a kubaiakat. A megmozdulásokat a biztonsági erők erőszakkal oszlatták fel tüntetők százait előállítva. A hatóságok az elégedetlenségi hullám nyomán az internetes hozzáférést is korlátozták.

Négy nappal a tüntetések kirobbanását követően a kubai vezetés az év végéig felfüggesztette a beutazó utasok által behozott élelmiszerekre, gyógyszerekre és higiéniai cikkekre vonatkozó értékkorlátozásokat, illetve vámterheket.

A havannai kormány az utóbbi időben több intézkedést is hozott a gazdasági nehézségek enyhítésének reményében. Csaknem egy éve például eltörölte a 2004 óta hatályban volt tíz százalékos adót, amelyet amerikai dollár vételére vetettek ki. Az idei év elején pedig 127-ről több mint kétezerre bővítették ki a magánszektorban engedélyezett foglalkozások lajstromát. Mindez azonban erős inflációt eredményezett.

Címkék#kkv#Kuba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában