Ország-világ

2021.07.09. 09:26

Vádemelési javaslattal átadta a rendőrség az ügyészségnek az „Ördög ügyvédje”-ügyet

A másfél évig börtönben ült, a baloldal táskás emberének tartott, jelenleg is vádlott Czeglédy Csaba érintett ebben az eljárásban is.

Budapest, 2019. május 7. Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselõ, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti (EP-) képviselõjelöltje a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Alkotmány utcai székházában 2019. május 7-én. Az NVB nem függesztette fel Czeglédy Csaba mentelmi jogát. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Mint ismert, személyes adattal való visszaéléssel gyanúsított meg két embert a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a Borkai-videó kiszivárogtatása ügyében. Egyikük Gyurcsányék ügyvédje és politikustársa, a hatmilliárdos költségvetési csalással vádolt, a baloldal táskás emberének tartott Czeglédy Csaba – írja az Origo.

 

A nyomozók közölték Czeglédyvel, hogy a Borkai Zsolt valódi arca néven létrehozott, jelenleg az „Ördög ügyvédje” nevű Facebook-oldal kezelője Győr-Moson-Sopron megye területére koncentrálva hirdetést kért, a hirdetés költségét pedig Czeglédy bankszámlájával fizették.

A rendőrség szerint ezzel Czeglédy segítséget nyújtott abban, hogy a Facebook-oldalon megosztott weboldalakat és ezáltal a szexfelvételeket a megyei Facebook-felhasználók megismerjék, ezért

őt bűnsegédként elkövetett személyes adattal visszaélés vétségéve, valamint bűnsegédként elkövetett különleges személyes adattal visszaélés vétségével gyanúsítják.

A Fővárosi Főügyészség az „Ördög ügyvédje” ügyében, amelyben személyes adatokkal való visszaélés miatt folytat eljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda, nemcsak a svájci, hanem az Amerikai Egyesült Államok igazságügyi hatóságaihoz is jogsegélykérelemmel fordult.

Czeglédy maga hozta nyilvánosságra kihallgatási jegyzőkönyvének részletét, amiből szintén kitűnik, hogy azzal gyanúsítják,

a nevére kiálított hitelkártyával fizették az „Ördög ügyvédje” Facebook-oldal tartalmait.

Mint az köztudott, a hivatalos oldal tartalmait, bejegyzéseit csak és kizárólag olyan személy tudja hirdetni a „Bejegyzés kiemelése” gombbal, aki annak az oldalnak a jogkörökkel felruházott adminisztrátora. A hirdetések feltétele, hogy az oldalon el kell menteni egy bankkártya vagy hitelkártya adatait, amire az elköltött összegeket ráterhelik.

A Borkai Zsolt egykori győri polgármesterhez köthető botrány 2019 októberében robbant ki, amikor az „Ördög ügyvédje” nevű blogon szexvideórészletet tettek közzé, többek között a volt polgármesterről.

Czeglédy Csaba egyébként jogerősen elítélt bűnöző (még egy 2010 előtti ítélet szerint), másfél évig volt börtönben is (előzetes letartóztatás), és jelenleg is vádlott, hatmilliárdos adócsalással vádolják – emlékeztet az Origo. A baloldal táskás emberének tartott DK-s politikus MSZP-s és DK-s vezető politikusokat képviselt különböző perekben, mások mellett ő a baloldal vezetője, Gyurcsány Ferenc ügyvédje is.

Borítókép: Czeglédy Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában