Ország-világ

2021.07.13. 14:09

Több mint tizenötezren hagyták el eddig otthonaikat a Taal vulkán aktivitása miatt

A Fülöp-szigeteki főváros, Manila közelében található vulkán a hónap elején lépett működésbe.

Több mint 15 ezer ember hagyta el mostanáig az otthonát a Fülöp-szigeteki főváros, Manila közelében található Taal vulkán miatt, amely a hónap elején lépett működésbe – közölték kedden helyi hatósági források.

Az országos katasztrófavédelem tájékoztatása szerint eddig összesen 121 környékbeli faluból evakuáltak lakosokat: körülbelül ötezret ideiglenes szállásokon helyeztek el, mások pedig rokonoknál kerestek menedéket.

A Batangas tartományban, Manilától mintegy 66 kilométerre délre található vulkán július 1-jén tört ki. Ekkor a Fülöp-szigetek szeizmológiai és vulkanológiai intézete (Phivolcs) az ötig terjedő skálán hármas fokozatúra emelte a veszélyszintet, és felszólították a környékbelieket, hogy maradjanak távol a vulkán környékétől.

A tűzhányó továbbra is aktív, az intézet az elmúlt 24 órából 171 vulkanikus földrengést jelentett, hozzátéve, hogy a levegőben jelentősen emelkedett a kén-dioxid szintje.

A Taal legutóbb 2020 januárjában tört ki, amikor több mint 376 ezren hagyták el otthonaikat, és az ideiglenes szállásokat is elérő hamueső nyomán 39-en meghaltak.

A viszonylag kisméretű vulkán az azonos nevű tó közepén kiemelkedő szigeten fekszik, és magában a tűzhányóban is található egy vízzel teli kráter. A festői szépsége miatt sok turistát is vonzó vulkán 1572 óta 33-szor tört ki.

A Fülöp-szigetek a földrengések és vulkánkitörések gyakoriságáról ismert csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában