Rendkívüli állapotot hirdettek

2021.07.07. 20:37

Megölték Jovenel Moise haiti elnököt

Fegyveresek szerdára virradóra a rezidenciáján megölték Jovenel Moise haiti elnököt – közölte a karibi ország ügyvivő miniszterelnöke, Claude Joseph.

A bejelentés szerint a támadásban megsebesült az elnök felesége, őt kórházban ápolják. Joseph szerint az elnököt „angolul és spanyolul beszélő külföldiek” gyilkolták meg. Egyúttal nyugalomra intette az embereket, hozzátéve, hogy a rendőrség és a katonaság mindent megtesz a rend megőrzése érdekében.

Helyszíni beszámolók szerint a fővárosban, Port-au-Prince-ben fegyverropogást lehet hallani.

Később a haiti ügyvivő kormányfő az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT)) mihamarabbi összehívását sürgette, illetve felszólította a nemzetközi közösséget, hogy indítsanak kivizsgálást az ügyben.

Claude Joseph televíziós beszédében bejelentette, hogy rendkívüli állapotot hirdettek, és nyugalomra intette az ország állampolgárait.

Az ENSZ BT előző héten súlyos aggodalmát fejezte ki a haiti politikai, biztonsági és humanitárius helyzet miatt, hangsúlyozva, hogy az elsődleges felelősség a kormányé a megoldást illetően.

Haiti washingtoni nagykövete pedig arról számolt be, hogy a first lady stabil, de válságos állapotban van, s dolgoznak azon, hogy átszállítsák Miamibe kórházi kezelésre.

Haitit politikai válság sújtja, Moisét – aki ellen nemrég erőszakos tüntetéseket is szerveztek – korrupció mellett azzal is vádolták, hogy bűnbandákkal áll kapcsolatban.

A meggyilkolt elnök egy ideje rendeleti úton kormányzott, mert az országban nem tartottak választásokat, holott az ellenzék szerint az elnök mandátuma lejárt.

A 2015-ben tartott elnökválasztás első fordulóját csalás miatt érvénytelenítették, és Moisét végül a 2016-os második forduló után nyilvánították győztesnek. Az ellenzék szerint akkor kezdődött Moise mandátuma, de mivel ez utóbbi csak 2017-ben tette le az esküt, támogatói onnan számítják az öt évet.

Hétfőn Moise új miniszterelnök kinevezését jelentette be, hozzátéve, hogy Ariel Henry feladata lesz egyebek közt az új választások kiírása is.

Az idegsebész végzettségű Henry az előző elnök, Michel Martelly hivatali ideje alatt a belügyi tárcát vezette.

Haitin az utóbbi években elharapózott a bűnözés, a súlyos szegénységgel küzdő ország egyes részeit fegyveres csoportok ellenőrzik. Jogvédők szerint a bandák közti erőszak a büntetlenség és a politikusok közreműködése miatt hatalmasodott el az országban.

Június eleje óta ezrek kényszerültek elmenekülni a Port-au-Prince-t sújtó erőszakos cselekmények miatt, az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) júniusban felhívta a figyelmet arra, hogy az érintett városrészekben az erőszakcselekmények és úttorlaszok akadályozzák a segélyszállítmányok eljutását.

Címkék#Haiti
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában