Ország-világ

2021.07.08. 11:48

Kitüntetést vett át a Szijjártó Péter a szerb elnöktől Belgrádban (videó)

A külügyminiszter az egyik legmagasabb rangú szerb állami kitüntetést vehette át Belgrádban a Szerbia uniós csatlakozásának előmozdítása érdekében tett erőfeszítésért.

A Magyarország és Szerbia közötti kiváló kapcsolatok kiépítésében végzett kiemelkedő szerepéért a Szerb Zászló Rendjének Első Fokozatával tüntette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert Aleksandar Vucic szerb elnök csütörtökön Belgrádban.

Az egyik legrangosabb szerb állami kitüntetést azoknak ítélik oda, akik sokat tettek Szerbia és a saját államuk kétoldalú kapcsolatrendszerének fejlesztéséért.

Indoklásában Aleksandar Vucic kifejtette: Szijjártó Péter sokat tett Szerbia és Magyarország kétoldalú kapcsolatainak javításáért, és azért, hogy a két ország közötti kapcsolatok olyan szintre léptek, hogy elmondható: soha nem voltak még ilyen jók.

Hozzátette: Szijjártó Péter mindig és minden

európai színtéren egyértelműen kiállt Szerbia európai integrációjáért, és barátságának adott hangot.

Aleksandar Vucic köszönetet mondott a magyar politika ezirányú törekvéseiért.

Szijjártó Péter a kitüntetés átvételekor azt mondta, valójában a Nikola Selakovic szerb külügyminiszterrel és Jadranka Joksimovic európai integrációért felelős miniszterrel közösen kellene átvennie ezt a kitüntetést, és valójában mindenkit megillet ez a díj, aki 2010 óta – amióta Orbán Viktor a miniszterelnök Magyarországon – a nyugat-balkáni térséget a magyar külpolitika fókuszában tartja.

– Mi hiszünk abban, hogy az Európai Unió nem lehet teljes a Nyugat-Balkán és Szerbia nélkül, és tudjuk azt is, hogy a geopolitikában nincsen légüres tér. Ha mi, az Európai Unió, elmulasztjuk a Nyugat-Balkán integrációját, akkor majd más a helyünkbe fog lépni, és miután elveszítettük az Egyesült Királyságot, nem kívánjuk elveszíteni a Nyugat-Balkánt – húzta alá a külgazdasági és külügyminiszter. Hozzátette: „ez az elismerés újabb ambíciókat ad nekem, hogy az Önök európai uniós tagságáért a jövőben még erősebben küzdjek”.

A Szerb Zászló Rendjének Első Fokozatát az idei évben Szijjártó Péteren kívül Andrija Mandic montenegrói szerb politikus vehette át. Korábban pedig Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek, Szergej Sojgu orosz védelmi miniszternek, Vitalij Csurkin orosz diplomatának, II. Teodor alexandriai kopt ortodox pátriárkának, Miguel Ángel Moratinos volt spanyol külügyminiszternek, valamint Georgij Szergejevics Poltavcsenkónak, Szentpétervár kormányzójának ítélték oda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában