El Machete

2021.07.28. 12:23

Fegyveresek több mint 20 embert raboltak el egy dél-mexikói kisvárosban

Néhány száz fegyveres elrabolt 21 embert egy hegyi kisvárosban a dél-mexikói Chiapas államban – közölték mexikói hatóságok szerdán hajnalban.

Hétfő délután álarcos fegyveres férfiak szállták meg Pantelho kisvárost, utcáról utcára haladva, miközben állítólagos bűnözőket kerestek – áll a hatóságok tájékoztatásában.

A támadás miatt pánik tört ki a közösség tagjai között, mert a fegyveresek gépkocsikat és házakat gyújtottak fel, és megrongálták a városházát is.

Pedro Gomez helyi aktivista szerint legalább három jármű és legalább egytucat ház lett a lángok martaléka.

A helyi tisztségviselők az „El Machete” (Bozótvágókés) nevű, újonnan alakult, önhatalmú igazságtevő csoportot okolják, amely alig egy hete jelentette be megalakulását. A csoport azt ígérte, hogy a drogkartellek ellen fog harcolni, amelyek Chiapas állam többnyire őslakosok által lakott hegyi közösségeit fenyegetik.

Az önkényes igazságtevő csoport tagjai között tzotzil őslakos indiánok is vannak, és „önvédelmi erőknek” nevezik magukat. Ilyen csoportok már évekkel ezelőtt is megjelentek számos nyugat-mexikói államban.

Chiapas állam ügyészi hivatalának egyik név nélkül nyilatkozó tisztségviselője elmondta, hogy nyomozást indítottak az eseményekkel kapcsolatban. A hivatalnok szerint a fegyveresek az „El Machete” csoporthoz tartoztak, és úgy tűnik, a „Los Herreras” (Kovácsok) elnevezésű másik csoport tagjait keresték.

A 21 elrabolt helyi lakost San José Buenavista Tercero nevű településre vitték, ahol a fegyveres csoport állítólagos székhelye van.

Az „El Machete” megalakulásának júliusi bejelentése után Andrés Manuel Lopez Obrador mexikói elnök kijelentette, hogy nem fogja elfogadni az úgynevezett „önvédelmi erők” jelenlétét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában