ítéletidő

2021.06.25. 07:50

Több millió eurós kárt okozott Ausztriában a csütörtöki jégeső

Sok millió euró kárt okozott az osztrák mezőgazdaságnak a csütörtökön lezúdult jégeső – közölte Kurt Weinberger, az osztrák mezőgazdasági biztosító (Österreichische Hagelversicherung) igazgatótanácsának elnöke.

„Jelenleg 28 millió euróra (mintegy 9,8 milliárd forint) becsüljük a mai viharok következtében a mezőgazdasági terményekben Felső-Ausztria és Alsó-Ausztria tartományokban keletkezett teljes kárt” – mondta Kurt Weinberger.

A nyugat felől érkezett zivatarfelhők az esti órákban az ország nagy része fölött levonultak.

A jégeső okozta károk közül a legtetemesebb, mintegy 19 millió eurós része (mintegy 6,6 milliárd forint) a Csehországgal és Szlovákiával határos Alsó-Ausztriában keletkezett.

Különösen Zwettl, Gmünd, Tulln, Hollabrunn és Mistelbach járások voltak érintettek, de Neunkirchen és Bruck an der Leitha járásokból is jelentettek károkat.

Sok helyen – például Hollabrunnban – teniszlabda nagyságú jégeső esett.

„A gabonától a borszőlőig összesen mintegy 26 000 hektáron keletkezett kár. A szántóföldi növényállomány sok helyütt felismerhetetlenné vált”

- összegezte Josef Kaltenböck, a mezőgazdasági biztosító Alsó-Ausztria keleti régióvezetője.

A Csehországgal és Németországgal határos Felső-Ausztriában az újabb károk mintegy kilencmillió eurót tesznek ki. „Minden mezőgazdasági termény érintett, az őszi árpa a fő termény – a kár mértéke a teljes veszteségig terjed” – mondta Wolfgang Winkler, a biztosító regionális vezetője. Ebben a régióban már kedden is mintegy 22 millió eurós mezőgazdasági kár keletkezett a heves jégeső miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában