Ország-világ

2021.06.02. 07:31

Karácsonyéknál a fővárosra nem, de saját jutalmukra bőven akad pénz

Busás jutalmakat kaptak a Főpolgármesteri Hivatal vezetői tavaly, dacára annak, hogy Karácsony Gergelyék szerint a koronavírus-járvány kezelésével a kormány lehetetlen helyzetbe hozta a fővárost.

Budapest, 2020. október 22. Karácsony Gergely főpolgármester a 3-as metróvonal felújított déli, a Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest közötti szakaszának átadásán a megújult Ecseri úti állomáson 2020. október 22-én. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Több mint 70 millió forint jutalmat osztottak ki tavaly a Főpolgármesteri Hivatal vezetőinek – írta meg közérdekű adatigénylése alapján az Adatradar.hu. A portál kiemelte: ez az összeg magasabb a 2019 végén kifizetett bónuszoknál, ami azért különös, mert Karácsony Gergely és alpolgármesterei rendszeresen azt hangoztatják, hogy az önkormányzatnak nincs pénze.

„Az önkormányzat számlájáról novemberre elfogy a pénz” – mondta a Népszavának Kiss Ambrus, Karácsony Gergely helyettese még januárban. Karácsony Gergely pedig azt nyilatkozta a HVG-nek, hogy novemberre két lehetőségük marad: a közszolgáltatások leállítása, vagy az, hogy csődöt jelentenek – írja a Magyar Nemzet. Ehhez képest az Adatradar információi szerint 2019-ről 2020-ra csaknem négymillió forinttal nőtt a kiosztott jutalmak összege. Egy-egy fővárosi vezető félmillió és 1,3 millió forint közötti honoráriumot kapott, de olyan is volt, aki nem sokkal a menesztése előtt vihetett haza több mint hétmillió forintot prémiumként.

A portál hangsúlyozta, rákérdeztek arra is, hogy milyen elismerésben részesültek a főváros által szervezett koronavírus-tesztelések résztvevői. Emlékezetes, Karácsony Gergely tavaly karácsony előtt bejelentette, hogy egy ötnapos tesztelési akcióban Budapest négy pontján ötezer tesztet végeznek el ingyenesen, majd ezt a számot felemelték hétezer-ötszázra. Az Adatradar szerint a kezdeményezés leginkább propagandacélokat szolgált, és a cikk felidézi Karácsony Gergely szavait, aki azt írta a Facebookon: „Ez a mennyiség megközelítőleg sem elég egy általános teszteléshez.”

Ennek ellenére a fővárosi tesztelés több önkormányzati dolgozóra pluszfeladatot rótt, ráadásul a szűrés az ünnep előtti utolsó hétvégén is folyt. Az akcióban részt vevők elismerése viszont meglehetősen szerényre sikeredett. A Főpolgármesteri Hivatal arról tájékoztatta az Adatradart, miszerint „a budapesti lakosok számára 2020. december 19-e és 23-a között biztosított koronavírus-gyorstesztelési lehetőség lebonyolításában való részvételért” négyen kaptak jutalmat. Hárman 2021. január 22-én, egy fő pedig április 30-án, tehát négy hónappal az akciót követően. A honoráriumok összértéke 30 ezer forint. Volt, aki 2000 forintos bónuszt kapott, ketten 8000 forintot, egy „szerencsés” pedig 12 ezret. Ez az összeg a 2020-ban a vezetők jutalmazására fordított keret mindössze 0,04 százaléka, így nem igazán tükrözi azt a fajta megbecsülést és szociális érzékenységet, amiről mostanában Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltként szónokol – írta az Adatradar, utalva a főpolgármester kampányüzenetére, miszerint ő a „kevesek privilégiuma és a kiváltságos kevesek 1 százalékának magánérdekei helyett a 99 százalék igényeire” koncentrálna kormányfőként.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester a 3-as metróvonal felújított déli, a Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest közötti szakaszának átadásán a megújult Ecseri úti állomáson, 2020. október 22-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában