Járvány

2021.05.14. 21:23

Megkezdték az oltást a Szputnyik V vakcinával Indiában

Indiában a koronavírus különösen pusztító variánsa tarol, és számos államban kifogytak az oltóanyagokból.

Megkezdték az oltást a Szputnyik V vakcinával Indiában pénteken, miközben Narendra Modi indiai kormányfő felhívta a figyelmet, hogy nagy sebességgel terjed a járvány az ország vidéki részén.

Az Orosz Közvetlen Beruházási Alap (RDIF), a Szputnyik V exportjának felelőse közleményében aláhúzta: ez az első külföldi gyártású vakcina, amelyet alkalmaznak Indiában. Az első oltásokat az ország középső részén található Haidarábádban adták be. A Szputnyik első szállítmánya május 1-jén jutott el Indiába, a következő pedig a napokban érkezhet meg.

Indiában a koronavírus különösen pusztító variánsa tarol, és számos államban kifogytak az oltóanyagokból. Péntekig mindössze 39,4 millióan kapták meg a teljes védettséget nyújtó oltásadagjukat, ami a lakosság 2,9 százaléka. A kormány azt ígérte, hogy radikálisan felgyorsítja az oltási programot a következő hónapokban.

A Szputnyik V vészhelyzeti alkalmazását április 12-én hagyták jóvá az ázsiai országban. Az RDIF megjegyezte: a jövőben várhatóan India lesz a vakcina legnagyobb gyártója, miután több nagy helyi gyógyszercéggel sikerült megállapodást kötni összesen évi több mint 850 millió adag oltóanyag legyártásáról. A vakcinát eddig több mint 65 országban engedélyezték.

Eközben Narendra Modi indiai miniszterelnök aggodalmát fejezte ki a koronavírus B.1.617-es (indiai) variánsának gyors vidéki terjedése miatt. Pénteken sorozatban a harmadik napja érte el a négyezret a járvány új halálos áldozatainak száma, és a fertőzöttek száma 343 144 új esettel átlépte a 24 milliót. Hivatalos adatok szerint 262 317-en vesztették életüket a koronavírusban az országban, de szakértők ennél jóval magasabbra teszik az áldozatok valódi számát.

Bár az indiai lakosság körülbelül kétharmada vidéken él, ahol korlátozott az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés, február óta ez volt az első alkalom, hogy Modi kifejezetten a vírus vidéki terjedését hangsúlyozta.

A járvány miatt India mintegy 200 milliós muszlim közösségében csak visszafogottan ünneplik a böjti hónap, a ramadán lezárását. A legtöbb államban teljes vagy részleges vesztegzárat hirdettek, és számos mecsetet bezártak, vagy fizikai távolságtartás mellett szervezik az imákat.

Az indiai kormányfőn nagy a nemzetközi nyomás az országos karantén elrendelését illetően, ugyanakkor helyi egészségügyi vezetők megkérdőjelezték a nemzeti vesztegzár hatékonyságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában