feszültség

2021.04.17. 13:08

Szentpéterváron őrizetbe vették az ukrán konzult

Őrizetbe vette a szentpétervári ukrán konzult az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) azzal a gyanúval, hogy zárt információkhoz jutott orosz államvédelmi szervek és az FSZB adatbázisából – közölte szombaton az FSZB sajtóosztálya a TASZSZ hírügynökséggel.

A közlemény szerint Olekszandr Szoszunjuk konzult pénteken vették őrizetbe, miközben orosz állampolgároktól titkos információkat vett át.

A szentpétervári ukrán főkonzulátus honlapja szerint

Szoszunjuk mintegy tíz éve dolgozott Oroszországban.

Evhen Jenyin ukrán külügyi szóvivő az UNIAN ukrán hírügynökségnek szombaton elmondta, hogy a konzult pénteken néhány órára vették őrizetbe, és jelenleg az ukrán diplomáciai képviseleten tartózkodik. Közölte, hogy az ukrán fél vizsgálja az incidens körülményeit, és orosz diplomatákat érintő megfelelő választ fog adni az orosz lépésre.

Az FSZB közleményében hangsúlyozták, hogy

„a konzul tevékenysége nem egyeztethető össze a diplomáciai státusszal, és nyilvánvalóan ellenséges jellegű az Oroszországi Föderációval szemben”.

Hozzátették, hogy az ukrán diplomatával szemben a nemzetközi jognak megfelelő intézkedéseket fogják alkalmazni.

A nemzetközi normák szerint a diplomaták sértetlenséget élveznek a fogadó országban, de megfoszthatják őket akkreditációjuktól, amennyiben megsértik a törvényt, vagy ellenséges tevékenységet fejtenek ki. A diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961-es bécsi egyezmény alapján a képviselet vezetőjét vagy munkatársát bármikor nemkívánatos személynek (persona non grata) nyilváníthatják és kiutasíthatják az országból – emlékeztetett az orosz hírügynökség.

Az utóbbi időben kiéleződött a feszültség az ukrán kormány és az Oroszország által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok között.

Számos tűzszünetsértés történt, amelyeknek mindkét oldalon vannak áldozatai. Ukrán értesülések szerint Oroszország több mint 40 ezer katonát vezényelt az orosz-ukrán államhatár térségébe.

Moszkva a maga részéről azzal vádolja Kijevet, hogy megszegi a kelet-ukrajnai konfliktus ügyében kötött minszki megállapodásokat, és az új amerikai vezetés, valamint a NATO biztatására agresszív magatartást tanúsít. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken Párizsban Emmanuel Macron francia elnökkel és – videokapcsolaton keresztül – Angela Merkel német kancellárral konzultált a konfliktusról, és közölte, hogy kész tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában