polgárháború jöhet

2021.04.29. 19:24

A NATO megkezdte csapatai kivonását Afganisztánból

A NATO az Eltökélt Támogatás (Resolute Support) nevű kiképző misszió keretében segítette az afganisztáni biztonsági erőket 2015. január 1-je óta.

A NATO megkezdte csapatai kivonását Afganisztánból – jelentette be az észak-atlanti katonai szövetség egyik illetékese csütörtökön. A névtelenül nyilatkozó tisztségviselő hangsúlyozta, hogy mindent megtettek a kontingensek biztonságának garantálása érdekében.

Az illetékes nem mondta el, hogy melyik ország hány katonát von ki és milyen határidővel.

A NATO az Eltökélt Támogatás (Resolute Support) nevű kiképző misszió keretében segítette az afganisztáni biztonsági erőket 2015. január 1-je óta. Az észak-atlanti szövetség mintegy 9600 katonája állomásozik még az ázsiai országban. Az Egyesült Államok 2500, Németország 1300, Olaszország 895, az Egyesült Királyság 750, Törökország pedig 600 fegyveressel van jelen Afganisztánban.

A forrás nyomatékosította, hogy a tálibok kivonuló csapatokra mért esetleges támadásait erőteljes megtorlás fogja követni. A katonák kivonása a tervek szerint néhány hónapon belül befejeződhet. A szövetségesek április közepén döntöttek a csapatkivonás megkezdéséről május 1-jéig.

Joe Biden amerikai elnök úgy értékelte, hogy a misszió célkitűzése teljesült, és jelezte:

szeptember 11-ig az utolsó amerikai katona is hazatér Afganisztánból. A dátum jelképes, mert az Egyesült Államok és a NATO a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően kezdett intervencióba Afganisztánban az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet felszámolása érdekében.

Az amerikai csapatok kivonásának május 1-jéig be kellene fejeződnie az Egyesült Államok és a tálibok által kötött katari megállapodás értelmében.

Németország július 4-ig szeretné befejezni a csapatkivonást. Belgium és Ausztria is a németekhez hangolja katonái visszarendelését.

A NATO csapatkivonásának bejelentése óta a tálibok fokozták az afgán biztonsági erők elleni támadásaikat. Elemzők szerint a kivonulás újabb polgárháborúba taszíthatja Afganisztánt, illetve lehetővé teheti a 2001-ben elűzött tálibok visszatérését a kormányrúdhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában