Ország-világ

2021.02.22. 06:20

Karácsony dobra veri a főváros vagyonát

Felgyorsítja Karácsony Gergely a fővárosi ingatlanok kiárusítását: márciusig összesen kétmilliárd, az év végéig pedig nyolcmilliárd forintot meghaladó bevételt várnak a telkek, épületek eladásából.

Budapest, 2020. október 22. Karácsony Gergely fõpolgármester (k), mellette Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója (j) és Tüttõ Kata városüzemeltetésért felelõs fõpolgármester-helyettes (b) egy szerelvényben a 3-as metróvonal felújított déli, a Nagyvárad tér és Kõbánya-Kispest közötti szakaszának átadásán a megújult Határ úti állomáson 2020. október 22-én. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A Karácsony Gergely által vezetett Fővárosi Önkormányzat által legmagasabb áron meghirdetett ingatlanegyüttes már vevőre is talált. A XXIII. kerületi Szentlőrinci úton található kilenc darab telekre nettó hatszázmillió forintos vételáron találtak nyertes pályázót, de a II., III., XI. és XVIII. kerületekben is sikerrel hirdettek meg ingatlanokat. Ezekért összesen nettó 1,1 milliárd forint bevételhez jut a Fővárosi Önkormányzat.

Piaci pályázaton keresnek gazdát még további hét ingatlannak, ezek eladásából további minimum félmilliárd forintot remél a Városháza, de több pályázó esetén az árak feljebb kúszhatnak, mint ahogy történt a már nyertes pályázatok esetében. E csoportból egy XIV. kerületi, Öv utcai ingatlan a legmagasabb árfekvésű, amelyet minimum 218 millió forintért kínálnak Karácsonyék.

A Városháza az első negyedévben, vagyis márciusig összesen tizenhárom ingatlant tervez eladni, és ezekből csaknem kétmilliárd forint bevételre számít

– tájékoztatta a Magyar Nemzetet a Fővárosi Önkormányzat.

Idén összesen 72 ingatlant bocsátanak áruba, és ezekből megközelítőleg 8,2 milliárd forint bevételt várnak.

Úgy tűnik, a főváros kiárusítja a családi ezüstöt, a korábbi ciklusban nem volt ugyanis példa arra, hogy egyszerre ennyi ingatlant adjanak el. Már tavaly próbálkozott a Városháza egy pilisszántói, egykor iskolaként üzemelő, jelenleg zarándokszállóként működő kastély eladásával is, 341 millió forintos áron. A lap úgy tudja: a pályázatra jelentkezett vevő, ennek ellenére a főváros felfüggesztette az eljárást, miután egyeztetett a helyi önkormányzattal.

Érdekes kérdés, hogy a főpolgármesternek miért lett ennyire sürgős a fővárosi vagyon kiárusítása. Ami a főváros pénzügyeit illeti, Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár korábban leszögezte, hogy

2021-ben működésre 116 milliárd forintot kap Budapest a kormánytól, ez egyharmaddal több, mint tavaly volt.

Továbbá kétszázmilliárd forintot biztosítanak a 3-as metró felújítására és hatvanmilliárd forintot költenek városfejlesztésre, például a pesti alsó rakpart felújítására vagy a budai fonódó villamoshálózat meghosszabbítására. Orbán Viktor kormányfő pedig a parlamenti tavaszi ülésszak első felszólalásában közölte, hogy az uniós források 44 százalékát Budapest kapja.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester (k), mellette Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója (j) és Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes (b) egy szerelvényben a 3-as metróvonal felújított déli, a Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest közötti szakaszának átadásán a megújult Határ úti állomáson 2020. október 22-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában