Harcok

2021.02.02. 13:59

ENSZ: csaknem 850 civilt ölt meg tavaly egy lázadócsoport Kongó keleti részén

Több mint 500 civilt raboltak el azért, hogy kényszermunkát végeztessenek velük, legtöbbjüket továbbra is eltűntként tartják nyilván.

Legalább 849 civilt ölt meg egy lázadócsoport tavaly a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén – közölte kedden az ENSZ.

„Elborzaszt minket, hogy jelentősen megnőtt a Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) nevű lázadócsoport civil lakosság elleni támadásainak száma az Ituri tartományi Irumu és Mambasa területén, illetve az észak-kivui Beniben” – fogalmazott egy közleményben az ENSZ emberi jogi főbiztosságának (OHCHR) szóvivője, Marta Hurtado.

A jelentés szerint több mint 500 civilt raboltak el azért, hogy kényszermunkát végeztessenek velük, legtöbbjüket továbbra is eltűntként tartják nyilván.

Hurtado szerint a kongói fegyveres erők a felkelőkkel vívott harcuk során szintén követtek el jogsértéseket, megsértették a nemzetközi humanitárius jogot is. Az ENSZ szerint a biztonsági erők 47 civilt öltek meg, önkényesen letartóztattak 126-ot, szexuális visszaélést követtek el 27 nővel és 22 gyerekkel szemben a tavalyi év során. Az erőszak továbbra is dúl, az idén 14 embert, köztük két várandós nőt gyilkoltak meg.

Az ugandai eredetű ADF-et azzal vádolják, hogy 2014 óta ezrek, köztük ENSZ-békefenntartók haláláért felelős. A szervezet céljai nem ismertek pontosan, de Kongó forrongó északkeleti felében számos fegyveres csoport rivalizál egymással a földterületek, valamint az ásványkincsek – főleg a kobalt és az arany – kitermelésének ellenőrzéséért.

Az ADF fokozta a civilek elleni támadását azután, hogy a hadsereg 2019 októberében offenzívát indított a csoport ellen.

Az ENSZ szerint az ADF több mint ezer civilt ölt meg 2019-ben és 2020-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában