szégyen

2020.12.09. 21:10

Moldova visszahívta moszkvai nagykövetét teljesítményfokozó szerek csempészése miatt

A moldovai vámhatóság szerint a teljesítményfokozó szer értéke mintegy nyolcmillió moldovai lej.

Moldova visszahívta moszkvai nagykövetét szerdán, mert 350 kilogramm csempészett anabolikus szteroidot találtak elrejtve a diplomáciai képviselet Oroszországba tartó kisbuszában, amelyet az ukrán határon tartóztattak fel.

A moldovai vámhatóság szerint a teljesítményfokozó szer értéke mintegy nyolcmillió moldovai lej (137 millió forint). A kisbuszt, amely diplomáciai rendszámmal rendelkezett, szombaton tartóztatták fel Palanca határátkelőhelyen a moldovai vámhatóság és a biztonsági szolgálat emberei. A sofőrt 72 órára őrizetbe vették.

Ion Chicu moldovai miniszterelnök kormánya ezek után úgy döntött, hogy visszahívja Andrei Neguta moszkvai nagykövetet. Neguta eddig nem nyilatkozott az ügyben, és megkeresésekre sem reagált.

„Szégyen ez Moldova számára” – hangsúlyozta Igor Dodon leköszönő elnök hozzátéve, hogy a diplomatát felelősségre vonják, ha megállapítják bűnösségét.

Az ügy nem sokkal azt követően robbant ki, hogy az oroszbarát államfő vereséget szenvedett a novemberi elnökválasztáson az Európa-barát Maia Sandutól. Dodon részben a moszkvai nagykövetséget hibáztatta választási kudarcáért, kifogásolva, hogy nem szavaztak elegen az Oroszországban élő moldovai állampolgárok közül. Sérelmezte azt is, hogy a nagykövetség ebédszünetet tartott a választás napján, miközben a diplomáciai képviselet előtt választópolgárok álltak sorban voksolásra várva.

A Dodont támogató, a parlamentben többségben lévő Moldovai Szocialisták Pártja (PSRM) a közelmúltban törvényt fogadott el, amellyel a parlament kivonta az elnök hatásköréből, és saját maga alá rendelte az információs és biztonsági szolgálat felügyeletét. Sandu hatalombitorlásra irányuló próbálkozásnak minősítette a törvény elfogadását. Szerinte ezzel „a megválasztott elnök (vagyis az ő) kezét akarják megkötni”. Bár Dodon aláírta a jogszabályt, a moldovai alkotmánybíróság felfüggesztette annak végrehajtását.

Dodon elnöki megbízatása december 23-án ér véget. Sandu beiktatását december 24-én vagy 25-én tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában