Kettős mérce

2020.12.13. 07:20

Az állítólagos rendőri erőszak színes bőrű áldozataival van tele a francia sajtó

Míg a rendőri intézkedésnek ellenálló színes bőrű személyek nevével tele van a sajtó, addig a terrortámadások fehér áldozatai hamar feledésbe merülnek – erről beszélt egy ismert francia politikus. Egy híres publicista szerint pedig nem lehet véletlen, hogy csak a fekete és az arab bűnelkövetők panaszkodnak a rendőrökre, ázsiaiak soha.

This tv grab taken on November 26, 2020 from an AFP video shows French music producer Michel Zecler, talking to the media next to his lawyer Hafida El Ali, outside the IGPN (France's National Police General Inspectorate) as he arrives to press charges after he was repeatedly beaten by police forces as he tried to enter a music studio in the 17th district of Paris on November 21, 2020. - French authorities on November 26, 2020 opened an investigation and ordered suspensions of police after they were filmed beating up a black music producer in central Paris in images that sparked new anger over the conduct of the security forces. (Photo by Aurore MESENGE / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Aurore Mesenge

A francia rendőrséget rengeteg támadás érte az elmúlt időszakban, sokan úgy vélik, hogy túlzott erőszakot alkalmaznak a rendbontókkal szemben, különösen abban az esetben, ha a gyanúsított színes bőrű vagy arab származású. November utolsó és december első hétvégéjén nagyszabású országos tüntetéseket is tartottak szélsőbaloldali szimpatizánsok az állítólagos rendőri erőszak ellen, melyek során a hatóság emberei közül többen is megsérültek – emlékeztet összeállításában a V4NA hírügynöség.

Éric Zemmour ismert francia esszéista, publicista a védelmébe vette a rendőröket. A CNews hírtelevízió Face á l'Info című műsorában arról beszélt, hogy bár Emmanuel Macron állítása szerint a nem fehér bőrű személyeket egyfolytában igazoltatják a rendőrök, ez a megállapítás nem helytálló, mivel érdekes módon a Franciaországban élő ázsiai származású emberek soha nem panaszkodnak amiatt, hogy rendőri ellenőrzés alanyai lennének. Zemmour szerint az igazoltatást nem külső alapján kezdeményezik az egyenruhások, hanem viselkedés alapján, illetve értelemszerűen gyakoribb a rendőri ellenőrzés a kétes hírű környékeken. Leszögezte, hogy Franciaországban nincs rendőri erőszak.

🚨Eric Zemmour (CNews)🚨

« Il n’y a pas de violences policières, je le répète, la police a le monopole de la violence légitime »

« Il n’y a pas de contrôle au faciès. La preuve, je ne vois jamais les asiatiques se plaindre de contrôle au faciès. Y’a peut être une raison » pic.twitter.com/9DAZKT77DF

— BalanceTonMedia (@BalanceTonMedia) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">December 7, 2020

Éric Zemmour kifejtette azon véleményét is, hogy szerinte az összes arab-muszlim országban a demokrácia nem jelent mást, mint a politikai iszlám győzelmét, ezekben az országokban szerinte ugyanis nincs liberális demokrácia.

Éric " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#Zemmour : «Dans tous les pays arabo-musulmans, la démocratie signifie la victoire de l’islam politique. Il n’y a pas de démocratie libérale dans ces pays, et je pense que c’est éminemment culturel!» #FAI #Facealinfo #AlSissi #Égypte pic.twitter.com/x2ZIbnUefp

— 🇫🇷Nicolas חי🇮🇱 (@_samsonico_) " target="_blank" rel="noopener noreferrer">December 7, 2020

A Zemmour által elmondottakkal egyetértett Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés nevű párt elnökhelyettese is, aki szintén arról beszélt, hogy a rendőrség részéről nincs külső alapján történő igazoltatás, sem rendszerszintű rasszizmus, ugyanakkor a bűnözők között nagy számban vannak bevándorlók.

Il n'y a pas de « contrôles au faciès » ni de « racisme systémique » dans la police. Il y a en revanche une surreprésentation de l'immigration dans la délinquance. pic.twitter.com/kbUw6nglRQ

A politikus szerint érdekes továbbá, hogy míg a francia George Floydként is emlegetett Adama Traoré és a nemrég rendőrök által megvert színes bőrű zenei producer, Michel Zecler nevét mindenki kívülről fújja, mert tele van velük a sajtó, addig negyven nappal a nizzai terrortámadás után senki nem emlékszik a három áldozat nevére. Bardella úgy véli, hogy a rendőrséggel kapcsolatban szelektív adatcsere történik, amit a baloldal táplál, név szerint megemlítve az Engedetlen Franciaország nevű párt elnökét, Jean-Luc Mélenchont, aki azt szeretné elérni, hogy lefegyverezzék a francia rendőrséget, és aki nyilvánosan kiáll az állítólagos rendőri erőszak áldozatai mellett, mártírként emlegetve őket.

Adama Traoré, Théo, Michel Zecler : ces noms occupent toute l’attention médiatique. Mais 40 jours après l’attentat de Nice, quel journaliste serait capable de citer les prénoms des 3 victimes ? pic.twitter.com/VEdQ1GoLIM

Borítókép: Michel Zecler interjút ad a francia médiának 2020. november 26-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában