Belpolitika

2020.11.11. 13:42

Meghalt a bahreini kormányfő

Meghalt Sejk Halífa bin Szalmán al-Halífa bahreini kormányfő, aki az ország függetlenségének 1971-es elnyerése óta viselte a tisztséget – közölte az uralkodóház a Twitter közösségi portálon szerdán.

Az elhunyt miniszterelnök a király nagybátyja és a Halífa-dinasztia tagja volt.

Halífa bin Szalmán al-Halífa szerda reggel hunyt el egy amerikai kórházban, 84 éves korában számolt be a bahreini állami hírügynökség. Temetésére szűk családi körben kerül sor. Halála miatt egyhetes nemzeti gyászt hirdettek.

A konzervatív politikus miniszterelnöksége alatt módszeresen leverték az országban időről időre kirobbanó társadalmi és politikai zavargásokat. A többségében síiták lakta Bahreint a szunnita Halífa-uralkodóház vezeti, ami sokszor elégedetlenséget szül. A miniszterelnök 2011-2012-ben az arab tavasz ellen is felszólalt.

A Perzsa-öböl partján fekvő Bahreinben 1,5 millióan élnek. A Szaúd-Arábiától keletre található, mindössze 715 négyzetkilométeres királyság 33 szigeten terül el. Bahrein egykor brit protektorátus volt, és csak 1971-ben nyerte el függetlenségét. Az országot a király, Sejk Hamád bin Ísza al-Halífa vezeti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában