hiteltelen

2020.10.29. 11:22

Varga Mihály: kínos magyarázkodásba kezdett Karácsony Gergely

Karácsony Gergely magyarázkodik, félrevezet, közben a Moody’s hitelminősítő stabilról pozitívra javította a főváros pénzügyi helyzetének megítélését – írta a pénzügyminiszter.

Kínos magyarázkodást lehet olvasni a főpolgármester közösségi oldalán. Lényege: A csúnya, gonosz kormány elveszi a főváros pénzét, tönkreteszi a Fővárosi Önkormányzatot – írta Varga Mihály pénzügyminiszter a legújabb Facebook-bejegyzésében.

Akkor lássunk néhány tényt: 2010 óta a kormány 375 milliárd Ft adósságot vállalt át Budapesttől. Közben az iparűzési adó bevételei 85 milliárdról 164 milliárdra emelkedtek. A Fővárosi Önkormányzatnak 2020 második negyedévének végén 27,9 milliárd Ft állt rendelkezésre, állampapírban 135 milliárdja volt.

A szolidaritási elvet – ahol a gazdagabb önkormányzatok szolidaritási hozzájárulással támogatják a szegényebbeket – korábban csak egy önkormányzat törte meg, és fizetett kevesebbet: Budapest – emlékeztetett Varga Mihály.

Ezt a kivételezettséget szünteti meg fokozatosan a kormány: A főváros idén a normál képlet szerinti összeg 85 százalékát fizeti be, csak jövőre szűnik meg a kivételezett helyzet. Ez a folyamat egyébként már Tarlós István idejében elkezdődött.

Karácsony Gergely magyarázkodik, félrevezet, közben a – kormánnyal szemben kritikus – Moody’s hitelminősítő stabilról pozitívra javította a főváros pénzügyi helyzetének megítélését – írta a pénzügyminiszter.

Döntsék el kinek higgyünk: Karácsonynak, vagy a Moody’s-nak? – tette fel végül a kérdést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában