incidensek

2020.06.25. 05:55

Tüntetések és rendbontások voltak több montenegrói városban a budvai hatalomváltás miatt

A szerbbarát ellenzék a budvai események miatt vonult az utcára a híveivel.

Több montenegrói nagyvárosban tüntetett szerdán az ellenzék a budvai önkormányzatnál történt, szerinte törvénytelen hatalomváltás miatt, a tiltakozók összecsaptak a rendőrökkel, akik könnygázt vetettek be ellenük.

A fővárosban, Podgoricában a belügyminisztériumnál zajlottak szerda este erőszakba torkolló demonstrációk, 18 embert vettek őrizetbe, köztük a Demokratikus Front nevű ellenzéki tömörülés képviselőit. Egy rendőr megsérült, és károk keletkeztek több rendőrautóban.

A második legnagyobb városban, Niksicben a rendőrség könnygázzal oszlatta szét a tömeget, négy egyenruhás sérült meg, és ott is több rendőrautót megrongáltak a tiltakozók.

Budvában szintén könnygázt vetettek be a demonstrálok ellen, akik közül 17-et előállítottak.

Bar városában 12 tüntetőt kísértek be, az ottani megmozdulások során egy rendőr sérült meg.

Berane közelében a demonstrálók lezártak egy autópályát. A szomszédos Rozaje városából vezényeltek oda rohamrendőröket, mert a helyiek nem voltak hajlandóak szembeszállni a dühös tömeggel.

A szerbbarát ellenzék a budvai események miatt vonult az utcára a híveivel. A délnyugat-montenegrói tengerparti városban egy héttel ezelőtt súlyosbodott a politikai viszály, miután Marko Carevic ellenzéki polgármester nem volt hajlandó átadni a székét a köztársasági szinten kormányzó koalíciónak azok után, hogy elvesztette többségi támogatottságát a helyi önkormányzatban.

A városban így kettős hatalom alakult ki. Carevicet őrizetbe vették, és a kényszerintézkedéskor bántalmazták.

Montenegróban augusztus 30-án tartanak parlamenti választásokat. A Szerbiával és Oroszországgal szorosabb kapcsolatokat szorgalmazó ellenzék „urambátyámsággal”, korrupcióval és a szervezett bűnözésben való érintettséggel vádolja Milo Djukanovic elnököt és pártját.

Djukanovic három évtizede vezeti az apró, 600 ezres adriai köztársaságot hol miniszterelnöki, hol pedig államfői minőségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában