Illegális bevándorlás

2020.06.09. 11:37

Rohingja menekültek százait találták a malajziai hatóságok egy csempészhajón

A malajziai hatóságok 269 rohingja menekültet és egy holttestet találtak egy hajón, amely gyanújuk szerint embercsempészeké, és amelyet feltételezésük szerint a menekültek tettek tönkre, hogy ne lehessen őket visszafordítani a malajziai partoktól – jelentette kedden az AP hírügynökség hivatalos közlés alapján.

Egyelőre nem közölte a tengerészet, hogy tudomása szerint a hajó, amelyre hétfőn találtak rá, mióta volt a tengeren és honnan indult, de több százezer muszlim rohingja a zömmel buddhisták lakta Mianmarból menekült el az utóbbi években a hadsereg tisztogató hadműveletei elől. Többségük Bangladesbe menekült, ahol zsúfolt táborokban élnek, de sokan – csempészek révén – megpróbálnak jobb körülmények közé, más országokba, elsősorban Malajziába eljutni.

Amikor a malajziai tengerészet Langkawi sziget közelében rátalált a hajóra, 53 menekült beugrott a vízbe, és úszva próbált meg partot érni. Mindenkit őrizetbe vettek. A tengerészetnek először az volt a szándéka, hogy távozásra kényszeríti a rohingjákat a hajóval, de annak motorját feltehetőleg a menekültek tönkretették. Ezért egy ideiglenes menekülttáborban helyezték el őket. A megtalált női holttestet átadták a rendőrségnek vizsgálatra.

Ezt megelőzően május óta a malajziai hatóságok 396 olyan embert fogtak el, akik illegálisan akartak bejutni az országba, valamint 108 hajóskapitányt és 11 embercsempészt. Visszafordítottak a partoktól 22 hajót összesen 140 emberrel, akiknek az állampolgárságát azonban nem közölték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában