felelősség

2020.05.13. 06:43

Pompeo felszólította az afgán kormány, működjön együtt a tálibokkal

Az amerikai miniszter fontosnak mondta azt is, hogy az afgánok összefogjanak és egységesen küzdjenek meg a terrorizmus fenyegetésével.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerda esti közleményében a tálibokkal való együttműködésre szólította fel az afgán kormányzatot. Ez azután történt, hogy kedden Kabulban fegyveresek megtámadtak egy kórházat, a keleti Nangarharban pedig egy öngyilkos merénylő temetési menetben robbantotta fel magát.

Közleményében az amerikai diplomácia vezetője leszögezte: az Egyesült Államok „a leghatározottabban elítéli a borzalmas támadásokat”, amelyek kedden több mint negyven halálos áldozatot követeltek afgán földön. Egyben „a béke megteremtése érdekében” együttműködésre szólította a kormányzatot és a tálibokat.

„A táliboknak és az afgán kormányzatnak együtt kell működnie, hogy az elkövetőket az igazságszolgáltatás elé állítsák. Afganisztánt mindaddig fenyegetni fogja a terrorizmus, amíg nem sikerül tartósan csökkenteni az erőszakot és érdemleges eredményt elérni a tárgyalásos úton kimunkált politikai rendezésben” – fogalmazott közleményében Pompeo.

Megemlítette ugyanakkor: a tálibok tagadták, hogy felelősek lennének a kórház elleni támadásért vagy az öngyilkos merényletért. A nangarhari akció elkövetőjeként egyébként az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett.

Pompeo hangsúlyozta: „különösen iszonyatos, hogy a kettős támadást a ramadán szent hónapjában és a Covid-19 járvány fenyegetésének árnyékában követték el”. Leszögezte azt is, hogy az afgán nép „terror nélküli jövőt érdemel”, és a jelenlegi békefolyamat folytatása rendkívül fontos lehetőséget teremt egy ilyen jövőhöz.

Az amerikai miniszter fontosnak mondta azt is, hogy az afgánok összefogjanak és egységesen küzdjenek meg a terrorizmus fenyegetésével.

Az Egyesült Államok február 29-én írta alá azt a történelminek minősített megállapodást a tálibokkal, amely a Trump-kormány állítása szerint lehetőséget teremt a több mint 18 éve tartó háború lezárására. A megállapodás megnyitotta az utat az Afganisztánban lévő amerikai katonák fokozatos és részleges kivonása előtt is.

Az erőszak azonban nem szűnt meg, és a keddi merényletek után a kabuli kormányzat bejelentette, hogy ismét offenzívát indít a tálibok ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában