Megváltozott eszközökkel, de folytatódik a székelyek nagy menetelése

Az SZNT elnöke kijelentette: a munka nem ért véget azzal, hogy sikerült összegyűjteni a több mint egymillió aláírást, az aláírások gyűjtése csak szünetel.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, Izsák Balázs a nemzeti régiókért indított európai polgári kezdeményezés csütörtökön éjfélkor lezárult aláírásgyűjtését hasonlította a 2013 októberében szervezett nagy meneteléshez, melynek során a Brassót Bákóval összekötő 11-es országút székelyföldi szakaszán a szervezők becslése szerint 120 ezer ember alakított ki 53 kilométeres összefüggő menetoszlopot.

Az SZNT elnöke köszönetet mondott minden aláírónak. Külön azoknak, akik a nyilvánosság előtt vagy éppen saját ismeretségi körükben másokat is erre ösztönöztek.

Az elnök külön köszönetet mondott az SZNT küldötteinek. Úgy vélte: a tanács minden eddigi munkája része ennek a sikernek. Megállapította: „A magyar társadalom egységes fellépése mögött, a Székely Nemzeti Tanács hitelessége áll”. Hozzátette:

ha székelyföldi közéletről van szó, a film-, a kép- vagy az írott anyag nem nélkülözhet jeleneteket a Székelyek Nagy Meneteléséből, a Székely Szabadság Napjából vagy a Székelyföld autonómiájának napján fellobbanó máglyák fényeiből.

Az SZNT elnöke kijelentette: a munka nem ért véget azzal, hogy sikerült összegyűjteni a több mint egymillió aláírást, az aláírások gyűjtése csak szünetel. „Bízunk a folytatásban, abban, hogy a kérésünkre érkezik egy méltányos döntés az Európai Uniótól, és ezt követően folytatni tudjuk a támogatások gyűjtését, hogy végül, a másik feltétel, a további négy uniós országból szükséges kvóta összegyűljön, és sikeressé tegyük a kezdeményezést” – fogalmazott az SZNT közleményét jegyző Izsák Balázs elnök.

A nemzeti régiókért elindított polgári kezdeményezés célja arra ösztönözni az Európai Uniót, hogy kohéziós politikája kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. Amint a kezdeményezést elindító SZNT elnöke, Izsák Balázs korábban fogalmazott: a polgári kezdeményezés egyebek között annak a megakadályozását tűzi ki célul, hogy az Európai Unió kohéziós forrásait a tagállamok az asszimilációs politikájukban használják fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában