Járvány

2020.05.20. 20:40

A járványra hivatkoznak az adathalász levelek

Hullámokban újra és újra, gyakran érkeznek az internetes felületekre a koronavírus-járvánnyal vagy annak hatásaival kapcsolatos adathalász levelek, hirdetésnek álcázott megkeresések.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Production Perig

A csalók gyakran a COVID-19 tárggyal vagy hivatkozással

próbálnak telefonon, SMS-ben vagy e-mailben megszerezni és ellopni bankkártyaadatokat és internetbanki belépőkódokat

- írja a Magyar Nemzet.

Sajnálatos módon, a gyakori figyelmeztetések ellenére, még mindig akadnak olyan jóhiszemű ügyfelek, akik mit sem sejtve adják meg személyes adataikat a teljesen ismeretlen, gyakran az eredeti portálokra nagyon hasonlító, profi módon klónozott webes oldalakon felugró kérdésekre. Teszik mindezt annak ellenére, hogy a bankok vagy más pénzügyi intézmények nem győzik elégszer figyelmeztetni a gyanútlan felhasználókat:

személyes adatokat, főleg bankszámlaszámot, kódokat, egyéni azonosítót, a hitelintézetek soha nem kérnek elektronikus levélben!

A mai napon az MKB Bank hívta fel a figyelmet, hogy a különleges egészségügyi helyzet miatt az elmúlt időszakban jelentősen gyarapodó online vásárlások és az elektronikusan beadott utalások nyomán érezhetően megugrott az adathalász próbálkozások száma is. Ezért a hitelintézet arra kéri ügyfeleit, hogy

a megtévesztő e-maileket ne nyissák meg, ne kattintsanak a felkínált, ismeretlen linkekre és adataikat semmilyen körülmények között ne adják meg másoknak; az ilyen tartalmú e-maileket azonnal töröljék.

Az MKB Bank továbbá javasolja ügyfeleinek, hogy az MKB NetBANKár szolgáltatást minden alkalommal a bank hivatalos honlapjáról: www.mkb.hu nyissák meg, ezzel is megelőzhető az adathalászat.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában