Járvány

2020.04.08. 16:23

Szorosabbá teszik a visegrádi négyek együttműködését

A külgazdasági és külügyminiszter arról számolt be a Facebook-oldalán tartott online sajtótájékoztatóján, hogy a jelenlegi helyzet jól megmutatta, hogy milyen praktikus előnyökkel jár a visegrádi együttműködés.

Koronavírus - Szijjártó Péter V4-ek külügyminisztereivel folytatott videokonferenciát

Forrás: MTI/KKM

Fotó: Borsos Mátyás

Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország együttműködése rendkívül jól vizsgázik ezen nehéz időszakban is, ezért a felek folytatják, sőt még szorosabbá teszik azt az új típusú koronavírus-járvánnyal szembeni küzdelem terén – hangsúlyozta Szijjártó Péter a visegrádi államok (V4) külügyminisztereinek szerdai videokonferenciáját követően.

A külgazdasági és külügyminiszter arról számolt be a Facebook-oldalán tartott online sajtótájékoztatóján, hogy a jelenlegi helyzet jól megmutatta, hogy milyen praktikus előnyökkel jár a visegrádi együttműködés. Példaként említette, hogy a négy ország kölcsönösen segíti egymás külföldön rekedt állampolgárainak hazajuttatását, valamint azt, hogy az Olaszországból visszatérő lengyel orvosok megosztják tapasztalataikat a többi három partnerállam egészségügyi szakembereivel.

A tárgyaláson napirenden volt a Keleti Partnerség kérdése is, amellyel kapcsolatban Szijjártó úgy vélekedett, a világjárvány „rendkívüli módon át fogja rajzolni a világgazdasági és világpolitikai térképet, és erre az Európai Uniónak is fel kell készülnie”.

„Kelleni fognak a szövetségesek, a barátok, a partnerek az EU-n kívül is, s kézenfekvő, hogy az EU a keleti szomszédsággal is szorosabb együttműködést alakítson ki” – fogalmazott.

Szijjártó Péter elmondta, megegyeztek abban, hogy 250 ezer eurós szolidaritási alapot hoznak létre a Nemzetközi Visegrádi Alapon belül a hat keleti partnerállam – Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Georgia, Moldova, Örményország és Ukrajna – számára. Hozzátette, abban is egyetértettek, hogy az elmúlt időszakban nem nagyon haladt előre a Keleti Partnerség programja, ezért „látványos és drasztikus” lépésekre van szükség.

A tárcavezető ezért javaslatot tett a Fehéroroszországgal szembeni EU-s szankciók eltörlésére, a NATO és Georgia közötti együttműködés egy „dimenzióval feljebb” emelésére, az új stratégiai megállapodás megkötésére Azerbajdzsánnal, illetve arra, hogy Moldova megkapja azt a 70 millió eurót, amelyet az Európai Unió korábban neki megszavazott, de végül „unfair hivatkozással” nem utalt át.

Borítókép: A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a visegrádi államok (V4) külügyminisztereinek videokonferenciáját követően Budapesten 2020. április 8-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában