Járvány

2020.04.17. 11:24

Operatív Törzs: gyorsul a terjedés, a tömeges megfertőződések szakasza jön (videó)

Jelenleg 847 főt ápolnak kórházban a fertőzöttek közül, és hatvanhármukat kell lélegeztetni, de az ő helyzetük sem reménytelen, hiszen már közel tíz beteget le tudtak venni lélegeztetőgépről – közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos pénteki sajtótájékoztatóján.

Az Operatív Törzs tájékoztatóját megelőzően Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár is sajtótájékoztatót tartott, ő az idei érettségi vizsgák részletszabályairól beszélt, az általa elmondottakat ide kattintva olvashatja el.

Müller Cecília elmondta: a hazánkban azonosított fertőzöttek száma 1763 főre nőtt, és elhunyt újabb 14 idős krónikus beteg, ez az eddigi legmagasabb szám, köztük vannak a Pesti úti idősek otthona lakói is. Ezzel 156 főre emelkedett az elhunytak száma, 207-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból – írja tudósításában a Magyar Nemzet.

Az országos tisztifőorvos hozzátette,

az utóbbi időben napról napra gyorsulni látszik a járvány terjedése, hamarosan belépünk a tömeges megbetegedések szakaszába.

Jelenleg 847 főt ápolnak kórházban a fertőzöttek közül és hatvanhárman vannak lélegeztetőgépen, de az ő helyzetük sem reménytelen, hiszen már közel tíz beteget le tudtak venni lélegeztetőgépről – emlékeztetett a tisztifőorvos.

– A legrosszabb forgatókönyvre készülve fel kell szabadítani ágyakat a kórházban, ahol a súlyos állapotú fertőzötteket lehet majd ápolni – emelte ki a tisztifőorvos. Az egészségügyi intézményekben mintegy 66 ezer ágy áll rendelkezésre a betegek gyógyítására, ám ez nem jelenti, hogy valamennyi foglalt lenne egyszerre, átlagosan 60-70 százalékos a kihasználtság. A kórházaknak a foglalt ágyakból 15 százalékot kell felszabadítaniuk.

Müller Cecília hangsúlyozta: az ágyak felszabadítása során nem történhet olyan, ami kedvezőtlenül befolyásolná a beteg egészségi állapotát, senki nem maradhat ellátatlanul. Szavai szerint minden egyéni esetben orvosszakmai grémium dönt, előzetes egyeztetést végezve a háziorvossal, a szociális ellátással, az önkormányzattal és az ápolási tevékenységet végzőkkel, továbbá a családot is tájékoztatják. Mint mondta, a beteg két zárójelentést kap: az egészségi állapotáról szólót, valamint az otthoni ellátásról szóló iránymutatást.

A szociális intézményekben zajlik az ellenőrzés, kiemelt figyelmet fordítanunk a magasabb létszámú intézményekre, de valamennyi intézménybe szeretnénk eljutni, így konzultációs lehetőséget is biztosítunk – hangsúlyozta Müller Cecília. Hozzátette, a kormány azzal is segít, hogy jelentős mennyiségű egyéni védőeszközt osztanak ki, jövő héten újra szállítanak ezekből országszerte, fenntartótól függetlenül.

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt,

az önkormányzatok által hozott szabályok a húsvéti hétvégén beváltak, így ezen a hétvégén is lehetőséget adnak, hogy a kijárási korlátozással összefüggésben hozhatnak külön, akár szigorúbb intézkedéseket.

A fővárosban emelkedett a szabálysértés miatti rendőri intézkedések száma: az elmúlt 24 órában 530 esetben volt erre szükség – ismertette az alezredes.

Kiss Róbert közölte:

több mint 53 tonnányi védőfelszerelés érkezett tegnap Kínából.

Szavai szerint a kórházak 10 napra előre rendelkeznek védőfelszereléssel, a készletek kiadását a kórházparancsnokok látják el, a kiszállításokat pedig ennek megfelelően ütemezve hajtják végre.

Mint mondta, Horvátország irányába több átkelőhelyen visszaállítják a teherforgalmat, Románia felé pedig megnyitották a battonyai átkelőhelyet, ami az ingázóknak kedvezhet. Közölte: Ausztria felé is megnyílik egy átkelőhely, és Röszkénél és Nagylaknál kell nagyobb várakozási idővel számolni. Kiss Róbert tájékoztatása szerint 59 esetben indítottak eljárást rémhírterjesztés miatt, és a többi között két budapesti csaló ellen is eljárás indult, akik időseket károsítottak meg.

Maruzsa Zoltán és az Operatív Törzs tájékoztatóját itt tudja megtekinteni:

Kérdésére válaszolva Kiss Róbert elmondta, valóban csökkenő tendenciát mutat az elrendelt hatósági házi karanténok száma, hiszen a tizennégy napos időtartamot egyre többen kitöltik. Jelenleg 12 401 karantén van érvényben, és folyamatosan ellenőrzik ezeket, már több mint kétszázezer esetben.

Müller Cecília sajtóérdeklődésre elmondta,

1035 idősotthon van az országban, jövő héten már képet kaphatunk ezek járványügyi helyzetéről, de több időbe telik, mire mindenhol lezajlik az ellenőrzés.

A kijárási korlátozással kapcsolatban Kiss Róbert emlékeztetett: csak alapos indokkal lehet elhagyni otthonunkat, ezek részleteiről a kormány már rendelkezett, ezeknél csak szigorúbb szabályokat hozhatnak az önkormányzatok.

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta: a koronavírust otthon átvészelőknek – amennyiben súlyos tüneteik vannak – kórházban kell kezelni. A tisztifőorvos arra is kitért:

az eddigi tapasztalatok szerint a fertőzésen átesettek szervezetében nem szükségszerűen alakul ki megfelelő védettség.

Az esetleges visszaesők számára ismételten karantént írnak elő.

Müller Cecília szerint az a kivételes, ha egy háziorvos nem elérhető a koronavírussal kapcsolatban, többségében derekasan helytállnak. Hozzátette, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) óriási segítséget jelent a jelen helyzetben, például el tudják intézni elektronikusan a páciensek a gyógyszerrendelést.

A 65 év feletti, illetve krónikus megbetegedésben szenvedő orvosok továbbra sem dolgoznak közvetlenül a betegellátásban.

Szintén újságírói kérdésre válaszolva a tisztifőorvos azt mondta, egészségügyi válsághelyzetben az egészségügyi dolgozó vezényelhető, ezt a jogszabályok is lehetővé teszik. Hatalmas terv készült el, amelyben minden egészségügyi dolgozót számba vettek, a cél, hogy oda küldjék őket, ahol hiány van, így mindenki részesülhet a szükséges ellátásban.

Müller Cecília elmondta: a kormány tájékoztató oldalán megtekinthetőek a kórházi ágyakkal kapcsolatos adatok. Szavai szerint eddig 12 intézményben jelent meg a koronavírus, 3 intézményben nagyobb számban, az elhunytak száma pedig összesen 31 fő.

A tisztifőorvos kérdésre válaszolva közölte:

azok az önkormányzatok, amelyek önköltségen vállalnák a tesztelést, kérhetnek laboratóriumi vizsgálatot.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet: míg a WHO előírásainak megfelelő tesztelési mód a vírus örökítőanyagát mutatja ki, a gyorsteszt az ellenanyagot, és csak a gyógyulási folyamatot detektálja – az utóbbi módszer több esetben álpozitív eredményt adott.

Borítóképünk kivágás az Operatív Törzs egy korábbi tájékoztatójának videójából

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában