Járvány

2020.04.11. 10:23

Bogárdi Szabó István: az idei ünnepet végigkíséri a szorongás

Nemzedékek óta nincs tapasztalatunk, hogy mit kell ilyen helyzetben tenni, miként kell viselkedni, hogy lehet túlélni – mondta a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke.

Talán az 1956-os forradalom leverése utáni kijárási tilalom, a lakosság világháború alatti helyzete vagy az első világháború utáni spanyolnátha lehettek a mostani helyzethez hasonlók, de ezek nem személyes tapasztalatai a társadalom nagyobb részének.

A református püspök szerint, bár

a legmélyebb okokat majd a járvány után, visszatekintve fogja az emberiség meglátni,

„ahhoz nem kell sok bölcsesség, hogy felismerjük”, illúzió volt az emberiség hite, hogy uralja a világot.

„Azzal az önhittséggel éltünk, hogy igazi veszély nem leselkedik ránk a világban, ha mégis, az villámgyorsan legyőzhető vagy izolálható”

- mondta.

Meglátása szerint

a járvány talán figyelmeztetés, hogy az emberiség elkerülje a hanyagságából, elbizakodottságából fakadó még nagyobb veszélyeket.

Bogárdi Szabó István szólt arról is:

bár korlátok között, a templomi közösségről lemondva telik az idei húsvét, ez a helyzet jó lehetőség is, hogy a családok házi áhítatot tartva ünnepeljenek.

Elmondta: a templomok bezárását és az átállást az online istentiszteletekre a hívek „zökkenőmentesen” vették. A döntés, hogy zárva maradnak a templomok, először „mindannyiunkat sokkolt”, „bánatosak vagyunk, hiszen együtt jó Isten elé állni”. Ugyanakkor

a mostani ideiglenes helyzetben a rendelkezésre álló kommunikációs formák érdekes módon egyelőre elmélyítik a kapcsolatokat

- mondta, hozzátéve, hogy a folyamat vége még nem látható.

Kifejtette: a gyülekezeti tagok vasárnaponként egy-egy alkalommal 1-1,5 órát töltenek együtt, az istentiszteletek előtt és után viszonylag keveset beszélnek egymással, a templomon kívül pedig csak ritkán találkoznak. Ezek az emberek most a közösségi oldalakon egészen intenzív közösségi életet élnek, számon tartják és segítik egymást, buzdító üzeneteket küldenek egymásnak.

„Az a reményem, hogyha véget ér a járvány, és megszűnnek a korlátozó intézkedések, egy megerősödött közösség tudja majd folytatni az életét”

- fogalmazott Bogárdi Szabó István.

A református püspök „áldott és igazi reménységgel megtelt húsvétot” kívánt minden embernek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában