Járvány

2020.04.16. 19:18

275 módot azonosítottak a vírus terjedésének csökkentésére

Az iskolák, üzletek, nyilvános helyek szakaszos megnyitását és az emberek fizikai távolságtartásának számos lehetőségét is vizsgálták, amelyekkel a korlátozó intézkedések feloldásakor elkerülhető a koronavírus-fertőzés újbóli kirobbanása.

A nurse helps another to disinfect his gloves after testing a resident of Bon Viure elderly home, in Barcelona, Spain, April 14, 2020. The number of tests for Covid-19 in Barcelona has increased a lor these past feew days. Due to that, the number of infection detections has also increased. (Photo by Robert Bonet/NurPhoto)

Forrás: AFP / NurPhoto

Fotós: Robert Bonet

A Cambridge-i Egyetem kutatói a gyógyászati kezeléseken kívül öt területet vizsgáltak: a fizikai izolációt, a szennyezett tárgyak kezelését, a takarítást és higiéniát, a betegség terjedésének korlátozását a térségek között, valamint a házi kedvencek általi vírusterjesztés csökkentésének lehetőségeit.

„Egyre nagyobb a nyomás a gazdaság újranyitása és az emberek munkába állítása, az elszigeteltségből való kilépés érdekében. De ha a járvány előttihez hasonló módon kezdünk el működni, a vírus egy második hulláma terjedhet el.

Miden tevékenységet egyenként kell fontolóra venni, óvatosan kell újra bevezetni, attól függően, milyen kockázatot jelent a vírus terjedése szempontjából” – idézte a egyetem közleménye Wlliam Sutherland professzort, a tanulmány vezető szerzőjét.

A kutatók hangsúlyozták, hogy ezek nem javaslatok, hanem az egyes területeken számba vett leghelyénvalóbb lehetőségek a korlátozó intézkedések szakaszos feloldása esetén.

A fizikai távolságtartás, személyes higiénia fokozása, a fertőzés lehetőségének csökkentése a jövőben is központi elemei maradnak a vírus terjedésének feltartóztatása érdekében a kutatók szerint.

Az általuk javasolt módok többségét a járvány feltartóztatására célzó stratégiákban az országok széles körűen alkalmazták, ezek egy részének fenntartása – önkéntes karantén fertőzésgyanú esetén, az idősek otthon maradása, a fizikai kontaktusok kerülése, maszk viselése digitális oktatás, az otthoni munkavégzés – is szerepel a tanulmányban.

A munkahelyek újraindítása esetén

a kutatók felvetik a home office minél további fenntartását, azt, hogy ne nyissák meg a nem létfontosságú vállalkozásokat.

A munkaidő lépcsőzetes kezdését javasolják és azt, hogy büntessék meg azokat a vállalkozásokat, amelyek munkába járásra kötelezik, bátorítják a nem szükséges dolgozóikat.

Az iskolák megnyitásakor a tanulókat kis csoportokban kell osztani.

A nyilvános helyek megnyitásakor például

a kávézók először csak a nyitott, szabadtéri területeiken fogadjanak vendégeket, megfelelő távolságot tartva, minden vendég után takarítva az asztalokat.

A boltoknál például mobilapp segítségével lehessen sorban állni, mindenki a gépkocsijában ülne, amíg rá kerül a sor, hogy bemehessen az üzletbe. De növelni kellene a házhozszállítás lehetőségét is. A parkokba a különböző korosztályokat különböző idősávokban lehetne beengedni.

A kutatók által javasolt lehetőségek listája elérhető a https://covid-19.biorisc.com oldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában