Járvány

2020.03.21. 08:13

Az amerikai alelnöknek is megfertőződött egy munkatársa

Mike Pence hivatalában is megfertőződött egy munkatárs az új típusú koronavírussal – jelentette be Katie Miller, az alelnök sajtószóvivője péntek este.

Közleményében leszögezte, hogy

sem az alelnök, sem Donald Trump amerikai elnök nem került testközelbe a fertőzött kollégával.

Katie Miller nem nevezte meg, hogy kiről van szó, csupán kiemelte: az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) előírásainak megfelelően elkezdték feltárni, hogy kikkel került kapcsolatba az illető a közelmúltban.

Közben a Kalifornia és New York államban bevezetett korlátozás után J. B. Pritzker, Illinos és Ned Lamont, a szintén sűrűn lakott Connecticut kormányzója is elrendelte, hogy mindenkinek otthon kell maradnia. Ez azt jelenti, hogy

az Egyesült Államokban immár minden ötödik embernek tartózkodnia kell lakhelye elhagyásától.

„Olyan áldozatvállalásra van szükség, amilyet a második világháború óta nem láttunk. Ebből nagyon nehéz lesz a kiút” – nyilatkozta a The New York Times című lapnak pénteken Jeffrey Shaman, a Columbia Egyetem környezeti és egészségtudománnyal foglalkozó kutatója.

A Közegészségügyi Laboratóriumok Szövetsége péntek este közleményt adott ki, amelyben azt javasolta, hogy csakis azokon végezzék el a vírustesztet, akik nagyon rossz egészségi állapotban vannak. Eric Blank, a szövetség elnöke kapacitáshiánnyal magyarázta a felszólítást. New York városa péntektől korlátozza is a vírustesztek elvégzését azokra, akiket már kórházban ápolnak.

Az országban egyre több helyen jelzik, hogy hiány van védőmaszkokból, műtőköpenyekből, tamponokból és egyéb gyógyászati segédeszközökből. Ezeknek a termékeknek az elsöprő többsége kínai importból származik, de Kínában – éppen az új típusú koronavírus járványa miatt – leállt a gyártás és a szállítmányozás is, és amikor nemrégiben újraindult, akkor elsősorban a kínai kórházakat látták el áruval. Orvosi védőmaszkokból például utoljára február 19-én érkezett szállítmány Kínából az Egyesült Államokba.

Pénteken az ország középső részén található Nebraska kórházaiban már úgy dolgoztak az orvosok, hogy a műtőkben folyamatosan fertőtlenítették az egyébként egyszer használatos sebészmaszkokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában