Járvány

2020.03.09. 14:53

A járványügyi szabályok megsértése bűncselekménynek minősül

Lakatos Tibor, az Operatív Törzs vezetője elmondta, a Szent László kórházban megfigyelés alatt lévő iráni állampolgárok egy része továbbra sem hajlandó magát alávetni azoknak a rendszabályoknak, amelyet egy ilyen egészségügyi megfigyelés alatt be kell tartani.

Budapest, 2020. februr 5. Egszsggyi maszkot visel rendr a Liszt Ferenc-repltren 2020. februr 5-n. A Budapest Airport s a hatsgok a koronavrus-jrvny miatt hkamers s hmrs ellenrzst lpettek letbe, eddig csaknem 900 olyan utas szrst vgeztk el, akik kzvetlen jrattal rkeztek Knbl Budapestre. MTI/Balogh Zoltn

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Lakatos Tibor, az Operatív Törzs vezetője elmondta, hogy a koronavírustól megfertőződött két új beteget, köztük egy magyar állampolgárt regisztráltak a rendszerben. Egész Közép-Európában emelkedik a betegek száma: Ausztriában 112, Csehországban 31, Horvátországban 12, Romániában 15, Szlovéniában 16, Lengyelországban 11, Szerbiában és Ukrajnában egy-egy fertőzöttet tartanak nyilván. A fertőzöttek száma 110 290, 62 097 fő beteg gyógyult fel és 3840 ember hunyt el a betegségben – írja a Magyar Nemzet.

Az ezredes elmondta,

a továbbiakban olaszországi repülőterekről sem a budapesti, sem pedig a debreceni nemzetközi repülőtér nem fogad repülőgépjáratokat.

„Ezek az intézkedések ma 0 órától, illetve Treviso repülőtér vonatkozásában ma 12.00-kor léptek életbe. Továbbra is folytatják a repülőtereken az ellenőrzést. Az ellenőrzések megkezdése után 6598 személyt ellenőriztek a közúti határátkelőhely. A zöld számokra eddig 4105 telefonhívás érkezett a működés megkezdése óta, ebből a mai napon 155 db hívás és 1669 levél érkezett be” – mondta Lakatos Tibor.

Továbbra is kérik, hogy a konkrét megbetegedésekkel telefonon a háziorvosokat keressék azok a személyek, akik úgy érzik, hogy megbetegedtek és orvosi ellátásra szorulnak.

A Szent László kórházban megfigyelés alatt lévő iráni állampolgárok egy része továbbra sem hajlandó magát alávetni azoknak a rendszabályoknak, amelyet egy ilyen egészségügyi megfigyelés alatt be kell tartani. Az egyik iráni állampolgár az éjszaka folyamán, a másik pedig a mai nap folyamán nem megengedhető magatartást tanúsítottak és megpróbálták a karantén szabályait kijátszani.

Az ezredes az operatív törzs intézkedési közül kiemelte, hogy a különböző rendezvényekkel, így különösen a március tizenötödikei rendezvényekkel kapcsolatban az Emberi Erőforrások Minisztériuma készíti el azt a javaslatcsomagot, amelyet várhatóan kedden fog az operatív törzs megtárgyalni, és ezt követően fogja megtenni a szükséges ajánlásokat.

„Szeretném tájékoztatni Önöket arról, hogy a védekezéshez szükséges erőforrások és anyagi eszközök rendelkezésre állnak. Ismételten szeretném felhívni arra a figyelmet, hogy a járványügyi szabályok be nem tartása bűncselekménynek minősül” – jelentette ki a törzs vezetője.

Magyarország a múlt héten felfüggesztette az iráni állampolgárok vonatkozásában a vízum kiadását, ezt a mai napon azzal egészítette ki az Operatív Törzs, hogy

a kiadott, de még fel nem használt vízummal rendelkező iráni állampolgárok nem utazhatnak be az országba.

Az elmúlt két napban sajnálatos események történtek a Szent László kórházban létrehozott karantén alatt állók, illetőleg oda beszállított külföldiekkel kapcsolatosan.

Azok a külföldiek, akik a közegészségügyi hatóság rendelkezéseinek nem tesznek eleget nemcsak, hogy bűncselekményt követnek el, hanem idegenrendészeti úton el lehet őket távolítani az ország területéről.

Szlávik János elmondta, hogy a két új fertőzött közül az egyik egy iráni diák, a másik pedig egy intenzív osztályon ápolt betegnek a felesége. Az intenzív osztályon ápolt életveszélyes helyzetben lévő beteg kivételével valamennyien jól vannak – közölte.

A Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője arról beszélt: a most frissített nemzetközi protokollt követve klinikai és földrajzi szempontból is megváltozik hamarosan a koronavírus-teszt magyarországi vizsgálati protokollja is.

Közölte, hogy az esetdefiníció szabályait vasárnap változtatta meg az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC), így az Magyarországon is változni fog.

A főorvos megjegyezte, vannak olyan információi, hogy a jövőben magánellátás keretében is el lehet végeztetni a koronavírus-laborvizsgálatot, a megerősítő, hivatalosnak számító tesztet azonban kizárólag a Nemzeti Népegészségügyi Központ akkreditált laboratóriumában végzik.

Közölte, kilenc igazolt koronavírus-eset van Magyarországon – öt iráni állampolgár, egy brit, és három magyar állampolgár. Egy idős férfit intenzív osztályon ápolnak, állapota súlyos, életveszélyes, a többiek viszont valamennyien jól vannak. Intézkedtek arról, hogy a debreceni Kenézy Gyula kórházban fekvő beteget hamarosan a Dél-pesti Centrumkórházba szállítják.

Elmondta, egyre többen hagyhatják el a karantént, így hazamehetett az a tizenegy diáklány és négy kísérőjük, akik korábban Olaszországban jártak, és hétfőn szintén hazaengedtek két egészségügyi dolgozót.

Szlávik János hangsúlyozta: a kollégái minden vizsgált esetben a nemzetközi szakmai protokollok szerint jártak el.

Tavaly óta nem a Semmelweis Egyetem hallgatója az egyik iráni fertőzött

A Semmelweis Egyetem (SE) hétfői közleménye szerint tavaly február óta már nem az egyetem hallgatója az az iráni fiatalember, akit nyolcadikként regisztráltak koronavírus-fertőzéssel. Az SE tájékoztatása szerint az iráni fiatalember hallgatói jogviszonya 2019. február 1-jével megszűnt a gyógyszerésztudományi karon, a kurzusokat attól az időponttól nem látogatta, az egyetemre nem járt be.

Borítókép: Egészségügyi maszkot viselő rendőr a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. február 5-én. A Budapest Airport és a hatóságok a koronavírus-járvány miatt hőkamerás és hőmérős ellenőrzést lépettek életbe, eddig csaknem 900 olyan utas szűrését végezték el, akik közvetlen járattal érkeztek Kínából Budapestre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában