feszültségek

2020.02.02. 10:13

Japán hadihajót küldött az Ománi-öböl térségébe

A távol-keleti szigetország így akarja szavatolni a japán kikötők felé tartó kereskedelmi hajók biztonságát.

Az Egyesült Államok és Irán szembenállása miatt forrongó közel-keleti térségen halad át Japán olajimportjának 90 százaléka. A távol-keleti szigetország ezért a Takanami nevű rombolót küldte 200 fős legénységével a régióba. A Takanami várhatóan február végén érkezik meg az Ománi-öbölbe.

A helikoptert is hordozó hadihajó két P-3 Orion típusú tengerészeti felderítő repülőgéppel közösen fogja szavatolni a japán kikötők felé tartó kereskedelmi hajók biztonságát. Az egy évre tervezett – hivatalosan információszerzési – misszióban összesen 260 japán katona vesz részt. A romboló az ománi Szalála kikötőjét fogja használni készletfeltöltésre, míg a repülőgépek Dzsibutiból fogják végezni járőrtevékenységüket.

„Az információszerző misszió rendkívüli jelentőségű, és közvetlenül kapcsolódik állampolgáraink életéhez. A Japán által felhasznált olaj 90 százaléka olyan területeken halad át, mint az Ománi-öböl. Ezt a térséget ütőérnek is nevezhetjük, amely életben tartja a japán állampolgárokat” – fogalmazott Abe Sindzó japán miniszterelnök a Takanami legénységének búcsúztató ceremóniáján, Jokoszuka kikötőjében.

Abe Sindzó kormánya korábban közölte: a veszélybe került hajók védelmére kész felhatalmazást adni erő alkalmazására. A Reuters hírügynökség megjegyezte, hogy ez vitatott döntés, ugyanis a szigetország az alkotmánya értelmében lemondott a hadviselés jogáról a második világháborút követően, illetve tilos katonai erőt alkalmaznia nemzetközi vitás kérdések rendezésére.

Teherán figyelmeztette Tokiót, hogy külföldi katonai erő telepítése nem fog hozzájárulni a béke és biztonság fenntartásához a Perzsa(Arab)-öböl térségében. Japán ugyanakkor leszögezte, hogy erői nem vesznek részt a perzsa-öbölbeli hajózás védelmét célzó, Egyesült Államok vezette haditengerészeti misszióban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában