változás

2019.12.11. 20:43

A román kormány 28 prefektust váltott le

A leváltottak között van Kovászna megye prefektusa, valamint a bihari, brassói, kolozsi, szatmári és bákói prefektusok. Maros megye prefektusa egy nappal korábban lemondott, Hargita megye prefektusát három héttel korábban küldték el.

Leváltották Sebastian Cucut, Kovászna megye prefektusát is, aki perek tucatjait indította a székely és magyar szimbólumok önkormányzati használata ellen.

A román közigazgatásban a prefektusok magas rangú közhivatalnokok, akik felügyelik a törvények helyi szintű tiszteletben tartását, és a kormányt képviselik a megyék szintjén.

Megbízatásuk elviekben nem politikai jellegű, a gyakorlatban azonban általában a kormánypártok bizalmát élvező politikusok kerülnek a tisztségekbe, és a kormányváltások után a prefektusokat is leváltják.

Szerepük azért fontos, mert megtámadhatják a közigazgatási bíróságon a törvénytelennek vélt önkormányzati határozatokat, és keresetük benyújtása azonnal felfüggeszti a kifogásolt határozatok hatályát mindaddig, míg a bíróság jogerős ítéletet nem hoz a közigazgatási perben.

A székelyföldi prefektusok keresetei alapján rendelték el a bíróságok a székely zászló eltávolítását az önkormányzati épületekről, és az olyan feliratok eltávolítását, amelyeken nem a román nyelven szerepelt először egy-egy intézmény neve.

A prefektusok keresetei miatt kellett pereskedniük azoknak a székelyföldi önkormányzatoknak, amelyek háromnyelvű (román-magyar-angol) fejléces papírt használtak, vagy azoknak, amelyek a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kezdeményezésére határozatban nyilvánították ki, hogy a Székelyföld nevű közigazgatási egységbe szeretnének tartozni, amely számára törvény szavatolja az autonómiát, és amelynek területén az állam nyelve mellett hivatalos nyelv a magyar is.

Míg a székelyföldi prefektusok a túlbuzgóságukkal tűntek ki, a Bákó megyei prefektus a tétlenségével vonta magára a sajtó figyelmét.

Bákó megye korábbi prefektusa hónapokon át elmulasztotta, hogy a közigazgatási bíróság elé vigye azoknak az átalakításoknak az ügyét, amelyeket Darmanesti önkormányzata az úzvölgyi katonatemetőben végzett, és amelyeket több kormányhivatal törvénytelennek minősített.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában