járvány

2019.11.23. 11:07

Háromszorosára nőtt Szamoán a kanyaró halottainak a száma

Egy hét alatt több mint háromszorosára, húszra emelkedett a szamoai kanyarójárvány halálos áldozatainak száma, és majdnem mindegyikük kisgyerek – közölte szombaton a csendes-óceáni szigetország kormánya.

A 200 ezer lakosú ország október végén, az első halálesetek hatására jelentette be, hogy kanyarójárvány van, egy héttel ezelőtt pedig szükséghelyzetet hirdetettek ki: felfüggesztették az oktatást az összes iskolában és korlátozzák a gyülekezést.

A szombati adatok szerint a kanyarógyanús betegek száma 1644. A betegségben elhunytak egy kivételével mind öt év alatti gyerekek.

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) a héten 110 ezer adag oltóanyagot szállított Szamoára, és a hatóságok az oltás nemrég történt kötelezővé tételétől remélik, hogy sikerül megfékezni a járványt. A UNICEF elkezdett egyeztetni a térség többi apró szigetországával is arról, hogy oda is szállít vakcinát, és kötelezővé teszik az oltást a járvány továbbterjedésének megakadályozására. Ausztrália és Új-Zéland úgy segít, hogy orvosokat, ápolókat küldött, egyelőre csak Szamoára.

A kanyarós megbetegedések száma 2000 és 2016 között világszerte meredeken zuhant, de az utóbbi években a többnyire minden tudományos alapot nélkülöző oltásellenes és szkeptikus kezdeményezések miatt a fertőzés ismét több országban felütötte a fejét, és súlyos gondot jelent.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az év első hét hónapjában világszerte 360 ezer kanyarós megbetegedést regisztráltak, háromszor annyit, mint egy évvel korábban. A legsúlyosabban érintett országok a Kongói Demokratikus Köztársaság, Madagaszkár és Ukrajna.

A kanyaró elleni védőoltás 1970-es években történt széleskörű bevezetése előtt a betegség 7-8 millió gyerek halálát okozta évente.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában