Szili: el kell ismertetni Európával a nemzeti kisebbségi régiókat

Erre most a Székely Nemzeti Tanács nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezése is kiváló eszköz lehet. A miniszterelnöki megbízott rámutatott: a kezdeményezés sikere a 21. században egy új időszámítás kezdetét jelentheti a kárpát-medencei történelemben.

Visegrd, 2019. jnius 13. Szili Katalin miniszterelnki megbzott beszdet mond az I. Krpt-medencei magyar mdiatallkoz djtad nnepsgn Visegrdon, a Hotel Silvanusban 2019. jnius 13-n. Az esemnyen klhoni magyar alkotsokat djaztak, az elismerseket a televzi, a rdi s a nyomtatott sajt kpviseli vehettk t. MTI/Kovcs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

El kell ismertetni Európával, hogy léteznek nemzeti kisebbségi régiók – jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki megbízott a felvidéki Nagymegyeren, ahol előadást tartott a Pro Civis társulás által idén már kilencedik éve megrendezett Önkormányzati Szabadegyetemen.

A rendezvényen a miniszterelnöki megbízott az európai és Kárpát-medencei önkormányzatiságról tartott előadást. Párhuzamba állítva a Magyarországon működő nemzeti kisebbségi önkormányzatokat és a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) által kidolgozott, Szlovákia déli részének fellendítését célzó tervezetet, a miniszterelnöki megbízott rámutatott:

Magyarországon bevett gyakorlat, hogy a helyi és a regionális önkormányzatok jelenítik meg a nemzeti közösségek kulturális autonómiáját.

Elmondta: reméli, hogy a helyi magyar közösség meg fogja teremteni annak lehetőségét, hogy erről társadalmi vita kezdődjön, adott esetben a többi nemzeti kisebbséget is partnerül hívva.

„Az a fontos, hogy azokban a többségi társadalmakban ahol a magyar közösségeink élnek, az általuk megteremtett értékekkel járuljanak hozzá a többségi társadalom gazdagodásához, és ennek keretein belül biztosítsák azt, ami a magyarság megmaradását hosszú távon szolgálja”

– mondta Szili Katalin. Rámutatott: ez nem szól másról és többről, mint ami az európai értékrendbe belefér.

Elmondta: baj van azzal, hogy az Európai Parlament az őshonos kisebbségekre vonatkozóan nem hajlandó egy olyan sztenderdet megállapítani, amit minden tagországnak be kellene tartania.

Hozzáfűzte: ezért az őshonos kisebbségekre vonatkozóan megfogalmaztak öt pontot, amelyekről szeretnék ha megegyezés születne az uniós tagországok között.

Kiemelte: ezek közül a legfontosabbak, hogy az őshonos kisebbségek ügye nem belügy, hanem európai ügy, valamint az is, hogy az állampolgárság nem szükségszerűen azonos a nemzethez tartozással.

kohéziós politikájában az EU kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól.

Ezzel összefüggésben leszögezte: „El kell ismertetni Európával azt, hogy léteznek nemzeti kisebbségi régiók!” A kezdeményezés támogatását kérve, megjegyezte: az „jó belépő lehet” az önigazgatás megteremtéséhez is.

A kezdeményezés támogatására a Székely Nemzeti Tanács idén májusban indított aláírásgyűjtést. Ahhoz, hogy a kezdeményezés az Európai Bizottság (EB) elé kerüljön, legalább hét uniós tagországban jövő májusig legalább egy millió aláírást kell szerezni hozzá.

A miniszterelnöki megbízott rámutatott: a kezdeményezés sikere a 21. században egy új időszámítás kezdetét jelentheti a kárpát-medencei történelemben.

„Egy új párbeszédet jelenthet a szomszédos országokkal, hogy ezen európai keretek között fogalmazzuk újra a közösségi önigazgatást” – mondta Szili Katalin.

Őry Péter, a szabadegyetemet szervező Pro Civis társulás elnöke az MTI-nek elmondta: rendezvényüket a felvidéki magyar polgármesterek, megyei és önkormányzati képviselők képzésének célja mentén hozták létre, s egyidejűleg igyekeznek lehetőséget biztosítani a tapasztalatcserére, illetve a megoldáskereső együttgondolkodásra is az önkormányzatokat érintő időszerű kérdésekben.

Kifejtette: az idei rendezvény egyik kiemelt témája a szlovákiai önkormányzatok finanszírozásában tapasztalható diszkrimináció.

Egy aláírás a kárpát-medencei történelem új időszámításának kezdetéért

A Székely Nemzeti Tanács Szili Katalin által is pártfogolt, az európai kohéziós politikát a nemzeti, etnikai, kulturális, vallási és nyelvi sajátságokra is érzékenyíteni kívánó kezdeményezését itt tudja aláírásával támogatni. Ahhoz, hogy a kezdeményezés az Európai Bizottság (EB) elé kerüljön, legalább hét uniós tagországban jövő májusig legalább egy millió aláírást kell szerezni hozzá.

Borítókép:

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott beszédet mond az I. Kárpát-medencei magyar médiatalálkozó díjátadó ünnepségén Visegrádon, a Hotel Silvanusban 2019. június 13-án. Az eseményen külhoni magyar alkotásokat díjaztak, az elismeréseket a televízió, a rádió és a nyomtatott sajtó képviselői vehették át.

MTI/Kovács Attila

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában