Illegális bevándorlás

2019.10.17. 16:16

Horvátország újabb migrációs hullámra készül

A belügyminisztérium a menekültbefogadó állomások kapacitását is növelni akarja.

Horvátország drónokkal és éjszakai felvételek készítésére is alkalmas kamerákkal készül a Törökországból, Görögországból és Bosznia-Hercegovinából érkező újabb migrációs hullámra – közölte a Jutarnji List című horvát napilap csütörtökön.

A horvát belügyminisztérium (MUP) öt pilóta nélküli repülőgépet vásárol 20,8 millió kuna (mintegy 930 millió forint) értékben: három középhatótávolságút, az Alfatec vállalattól és két nagyhatótávolságút, az Ericsson Nikola Tesla és KING ICT cégtől. A tárca két rövidhatótávolságú drónt is be szeretett volna szerezni, de ne nem kapott rá ajánlatot – írta az újság.

A tárca vásárol ezenkívül 450, mobiltelefonon követhető, éjszakai felvételek készítésére is alkalmas kamerát, közel 700 ezer kuna (mintegy 31,3 millió forint) értékben, valamint 2,5 millió kunáért (mintegy 112 millió forint) álcázó mintás egyenruhát és hálózsákokat a határőrségnek – tették hozzá.

A lap szerint a minisztérium a menekültbefogadó állomások kapacitását is növelni akarja.

Arra, hogy Európát elérheti egy újabb migrációs hullám, egyre több európai uniós tisztségviselő is figyelmeztet – hangsúlyozták, majd hozzátették: ez a jelzés csak tovább erősödött azóta, hogy a török hadsereg offenzívát indított a kurdok ellen Északkelet-Szíriában.

A horvát határokra azonban e nélkül is nagy nyomás nehezedik. Az elmúlt kilenc hónapban Szlovénia 7656 határsértőt toloncolt vissza Horvátországba, csak az elmúlt hónapban 1203-at.

Emellett a horvát-bosnyák határ közeli, boszniai Bihac körzetében körülbelül hatezer menedékkérő várakozik. Az elmúlt napokban a boszniai hatóságok 1500 migránst szállítottak át a város közeli, a határtól alig öt kilométerre lévő Vucjak településen kialakított ideiglenes befogadóközpontba – írta a lap.

Mindeközben Suharet Fazlic, Bihac polgármestere szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette: nem tudják tovább finanszírozni a városban üzemelő tábort, amelynek befogadóképessége ezer fő, jelenleg pedig 2500-an tartózkodnak benne. Az erdei környezetben lévő vucjaki tábort Bihac városa hozta létre, hogy a település közterületeiről és illegális táboraiból odaszállítsa a migránsokat.

A nemzetközi szervezetek azonban az áldatlan állapotok miatt nem hajlandóak finanszírozni azt. Fazalic szerint ugyanakkor nem az embertelen körülmények miatt van, hogy a vucjaki befogadóközpontot nem ismerik el, hanem mert Horvátország lobbizik Brüsszelben a tábor bezárásáért, arra hivatkozva, hogy onnan próbál meg a legtöbb migráns illegálisan átjutni a boszniai-horvát határon.

A polgármester szerint a támogatás megszüntetésével a jövő héttől ismét fokozódhat a migránshelyzet a városban, ugyanakkor a Jutarnji Listnek úgy nyilatkozott: „úgysem lehetünk nagyobb bajban, mint vagyunk”.

A Görögországból Észak-Macedónián, Szerbián és Magyarországon át Közép-Európa más országaiba vezető, korábbi balkáni migrációs útvonal 2016-os „lezárása” óta a menedékkérők más útvonalon – Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szlovénia érintésével – igyekeznek eljutni Nyugat-Európába.

Mára hivatalosan Észak-Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik útlevéllel és megfelelő vízummal rendelkeznek, vagy az adott országban akarnak menedéket kérni.

A boszniai-horvát és a horvát-szlovén határon is mindennaposak a határsértések.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában