meglepő eredmények

2019.10.15. 16:50

Az ukránok több mint fele kedvezően viszonyul Oroszországhoz

Az ukránok több mint fele kedvezően viszonyul Oroszországhoz – derült ki a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) és az orosz Jurij Levada Független Elemzőközpont által közösen végzett felmérésből, amelyet kedden hoztak nyilvánosságra.

Az UNIAN ukrán hírügynökség által ismertetett felmérés eredménye szerint 2019 szeptemberében a megkérdezett ukránok 54 százaléka válaszolta azt, hogy jól vagy nagyon jól viszonyul Oroszországhoz. Ellentétes választ 35 százalékuk adott, és 12 százalék nem tudott felelni a kérdésre.

A szociológusok sajtóközleményükben rámutattak arra, hogy

2008 óta végeznek ilyen irányú felméréseket, és eddig mindig az ukránok viszonyultak jobban Oroszországhoz, mint az oroszok Ukrajnához. Most először fordult meg a helyzet.

A most szeptemberi eredmény szerint ugyanis az ukránok Oroszországhoz való viszonyához képest az oroszok kicsit jobban viszonyulnak Ukrajnához. A megkérdezett oroszok közül 56 százalék válaszolt kedvezően, míg csak 31 százalékuk mondta azt, hogy negatívan érez Ukrajna iránt.

A felmérésben részt vevő oroszok közül idén szeptemberben 90 százalék válaszolta azt, hogy Ukrajnának független államnak kell lennie, ami 2 százalékkal magasabb az egy évvel korábban mért aránynál. Ezenkívül a 2018 szeptembere óta eltelt egy évben jelentősen – 32-ről 23 százalékra csökkent azok aránya Oroszországban, akik szerint le kell zárni az orosz-ukrán határt, továbbá 9 százalékponttal – 45-ről 54 százalékra – emelkedett azok aránya, akik szerint teljesen nyitottá, azaz vám- és útlevél-ellenőrzésmentessé kell tenni a két ország közötti határt. Elhanyagolható arányban, 16-ról 19 százalékra nőtt azoknak az oroszoknak az aránya, akik szeretnék Ukrajnát és Oroszországot egy államban egyesíteni.

A KMISZ a reprezentatív felmérést szeptember 6-16. között végezte 2035 nagykorú ukrajnai lakossal folytatott személyes beszélgetés útján, a Levada központ pedig szeptember 26. és október 2. között szintén személyes megkereséssel. Az utóbbi intézet felmérésében 1601 fő vett részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában