Kedvező fordulat

2019.07.18. 22:53

Állampolgársági törvénye felülvizsgálatára kérte Szlovákiát az EU

A szlovák kormánynak újra napirendre kell tűznie a 2010-ben elfogadott állampolgársági törvényt. Északi szomszédunknak az Európai Bizottság felszólítására azt kell megvizsgálnia, hogy a felvidéki magyarokat hátrányosan érintő jogszabály összhangban van-e az uniós szabályozással – közölte id. Lomnici Zoltán.

Az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke még 2011-ben kezdett el foglalkozni a szlovák állampolgársági törvénnyel egy idős felvidéki pedagógus, az azóta elhunyt Tamás Ilonka kérésére – emlékeztet a ma7.sk híradása, hozzátéve: a hölgy egyike volt azoknak a felvidéki magyaroknak, akiket a magyar állampolgárság felvétele után a szlovák állampolgárságból adódó minden joguktól megfosztottak.

Id. Lomnici Zoltán 2012-ben indítvánnyal fordult az Európai Parlament (EP) petíciós bizottságához, azonban Jaroslav Paška szlovák EP-képviselő elérte, hogy az indítványt vegyék le a bizottság napirendjéről. Ezt követően a magyar jogász bíróságon támadta meg az EP döntését. A bíróság helyt adott a magyar keresetnek, és kimondta az eljárás jogszerűtlenségét.

A 2015-ben újra beadott indítvánnyal összefüggésben a petíciós bizottság csütörtökön közölte: az Európai Bizottság a szlovák kormányhoz fordul azzal a kérdéssel, hogy miként kívánja összehangolni az állampolgársági törvényt az uniós jogszabályokkal.

„Egy hétéves küzdelem fontos állomásához érkeztünk, mert ez azt jelenti, hogy Szlovákiának a jogszabályhoz hozzá kell nyúlnia”

– közölte a ma7.sk megkeresésére id. Lomnici Zoltán, aki szerint nem pusztán magyar ügyről van szó, hanem emberi jogi kérdésről is, hiszen például több mint négyezer Nagy-Britanniában élő, kettős állampolgársággal rendelkező szlovákot is érint a kérdés.

Itt van a lehetőség, hogy az egyik legakutabb szlovák-magyar ügyet megoldják, hiszen most már egyértelmű, hozzá kell nyúlni a törvényhez

– vélekedett a jogvédő.

A felvidéki hírportálnak arra a kérdésére, mi van akkor, ha a felszólítás ellenére a szlovák kormány nem tesz semmit, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke azt felelte, erre gondolni sem mer.

Szlovákia megteheti ugyan, hogy passzív marad a kérdésben, de akkor kötelezettségszegési eljárás fenyegeti.

„S ha azután sem módosít a törvényen, akkor az Európai Bírósághoz kerülhet az ügy. Ez utóbbinak a döntése azonban már kötelező érvényű” – mondta Lomnici.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában