Dunai hajóbaleset

2019.06.07. 13:20

Megérkezett a Clark Ádám úszódaru a Margit hídhoz 

A Hableány turistahajó kiemelése azonban várhatóan rendkívül bonyolult művelet lesz.

A Clark Ádám hajódaru a Margit híd közelében, elöl a manõverezést segítõ Szent Flórián tûzoltóhajó

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Napokig is eltarthat a hevederek rögzítése a hajóroncson

A legfrissebb szonárképek szerint döntően a gerincén, déli irányban (tattal felfelé) áll a múlt szerdai hajóbalesetben elsüllyedt Hableány – mondta a Terrorelhárítási Központ (TEK) társadalmi kapcsolatokért felelős osztályának vezetője az M1 péntek esti műsorában. Jasenszky Nándor hozzátette: továbbra is azon dolgoznak, hogy a vezetőszárakat átfűzzék. Ez folyamatos munka – jegyezte meg.

Jelenleg nem lehet megmondani, hogy a négy heveder átfűzésével mikor végeznek. Optimális helyzetben vasárnap, de az is lehet, hogy egy hét múlva.

Felidézte, a kezdet kezdetén ki kellett alakítani egy vezetési pontot, majd fel kellett mérni és össze kellett szedni az együttműködő partnereket. Ez komoly és feszített munka volt – mondta.

Kállai Zoltán, a HSP Hídépítő Speciál Építőipari Kft. hajózási üzletágának vezetője azt mondta: ha alá van hevederezve a Hableány, akkor fél óra, egy óra alatt emelhetik a víz felszínére. Ezután egy hosszabb, elhúzódó folyamat kezdődik. Ha már minden ablak a felszínen lesz, megkezdik a víz kiszivattyúzását, majd eldöntik, milyen módon szállítják el a hajót. Hozzáfűzte: arra számítanak, hogy a roncs a hordalékkal és a vízzel együtt 60 tonna súlyú lesz.

Addig keresnek, amíg valamennyi áldozat elő nem kerül

A péntek délután a tragédia helyszínére érkezett hajódaruval fogják kiemelni a Margit hídnál hajóbalesetben elsüllyedt Hableány turistahajót. A Clark Ádám daru manőverezését a Szent Flórián tűzoltóhajó segítette.

A kutatáshoz a rendőrök tetemkereső kutyákat is bevetnek; az állatok segítségével eddig három holttestet találtak

- mondta el Prohászka Richárd.

A kutatás alkalmával modern szonárberendezéseket, keresőlámpákat és éjjellátó készülékeket is bevetnek – tette hozzá.

Elmondta, a balesetet követően azonnal megkezdték az eltűntek felkutatását, és

mindaddig folytatják a munkát, amíg elő nem kerül a Hableány valamennyi utasa.

A kutatás közben együttműködnek a társzervekkel, illetve igénybe veszik a többi között halőrök és más „vízen járó” illetékesek segítségét is, továbbá részt vesznek a nyomozásban – mondta a kapitány.

Kérdésre válaszolva közölte, hogy csütörtökön a Hableány matrózának holttestét találták meg állampolgári jelzés alapján. A személyazonosítás megtörtént. Szintén kérdésre válaszolva cáfolta, hogy tervezik civil lakosság bevonását a kutatásba.

Borítókép: A Clark Ádám hajódaru a Margit híd közelében, elöl a manőverezést segítő Szent Flórián tűzoltóhajó

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában