tüntetés

2019.06.01. 07:56

Felgyújtották az amerikai nagykövetség bejáratát Hondurasban

Emberek százait kellett evakuálni pénteken a hondurasi főváros, Tegucigalpa központjának néhány épületéből, amelyeket felgyújtottak a kormány egészségügyi és oktatási reformtervei ellen tiltakozó tüntetők.

A BBC brit közszolgálati média helyszíni jelentése szerint a zavargás résztvevői összecsaptak a kivezényelt rohamrendőrökkel, és álarcos elkövetők gumiabroncsokból máglyát raktak az Egyesült Államok nagykövetségének bejáratánál is.

A felgyújtott épületek között volt a közép-amerikai ország távközlési társaságának, a Hondutelnek az irodaháza, valamint a városháza is. A randalírozók kirakatokat törtek be, barikádokkal torlaszolták el a főváros több főútját, és tüntető diákok foglaltak el egyetemi épületeket. A rohamrendőrök és a tüntetők összetűzéseiben legalább 25 ember megsebesült.

Tegucigalpában és az ország más városaiban április vége óta tartanak a sztrájkok és tüntetések, attól tartva, hogy az oktatási és egészségügyi minisztérium átalakítását ígérő törvénytervezetek a két szektor privatizációját, valamint a tanárok és orvosok tömeges elbocsátását fogják eredményezni.

A vonatkozó törvényeket először április 25-én hagyta jóvá a hondurasi kongresszus, az ülés azonban a szembenálló honatyák lökdösődésébe fulladt. A reformok törvénybe iktatásához már csak egy utolsó parlamenti szavazás szükséges.

Az Egyesült Államokkal szövetséges konzervatív hondurasi kormány ezt tagadja, és azzal érvel, hogy a szerkezetátalakítás több mint 300 millió dollárnyi (közel 90 milliárd forint) megtakarítást eredményezne, amit az általános iskolai oktatás fejlesztésére, két kórház megépítésére és az újszülöttellátás javítására lehet majd fordítani.

A Juan Orlando Hernández elnök által is támogatott reformok védelmezői azt állítják, hogy az ellenzéki Libre párt a saját pozícióit igyekszik megerősíteni a tiltakozássorozattal. A tüntetők közül sokan azt követelik, hogy mondjon le posztjáról Hernández elnök, aki 2017-ben vitatott körülmények között nyerte el második mandátumát, miközben pártját választási csalással gyanúsították meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában