tagadja a vádakat

2019.06.10. 07:21

Egy nyugalmazott tábornokot gyanúsítanak az indonéziai merényletkísérletek megszervezésével

A támadások értelmi szerzője Kivlan Zen volt, aki az áprilisi elnökválasztáson alulmaradt jelöltnek, Prabowo Subiantónak volt a közeli szövetségese.

Egy nyugalmazott tábornokot gyanúsítanak az indonéziai hatóságok azzal, hogy merényleteket szervezett négy magas rangú tisztségviselő ellen – közölte az indonéziai média hétfőn.

Az indonéziai sajtó ismertette annak az embernek a vallomását, aki a merényletek végrehajtója lett volna. Az illető a kihallgatás során azt mondta, hogy a támadások értelmi szerzője Kivlan Zen nyugalmazott tábornok volt, aki az áprilisi elnökválasztáson alulmaradt jelöltnek, Prabowo Subiantónak volt a közeli szövetségese.

Kivlan Zen először azt akarta, hogy ölje meg Joko Widodo újraválasztott államfőt, de utána elállt ettől, négy másik ember meggyilkolására utasította. Kivlan Zen tagadja a vádakat.

Az indonéziai rendőrség május végén közölte, hogy merénylet készülhetett négy magas rangú indonéziai tisztviselő, a nemzetbiztonsági miniszter, a tengerészeti miniszter, egy különleges biztonsági tanácsadó, valamint a hírszerzési hivatal vezetője ellen.

Ezzel összefüggésben őrizetbe vettek hat embert.

Az április 17-ei elnökválasztási eredmények bejelentése után az indonéz fővárosban tüntetések kezdődtek. Az eleinte békés megmozdulások hamar erőszakba torkolltak. A tiltakozók autókat gyújtottak fel, és kövekkel, Molotov-koktélokkal dobálták meg a rendőröket.

A zavargások a választásokon alulmaradt Prabowo Subianto tábornok hívei és a biztonsági erők között törtek ki, az összecsapásokban nyolc ember meghalt és több százan megsebesültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában